Patojen nedir, ne anlama geliyor? DSÖ Ukrayna'yı patojen tehlikesine karşı uyardı

Dünya Sağlık Örgütü'nden Ukrayna'ya uyarı yapıldı. Ukrayna'da sürmekte olan savaş beraberinde birçok etkiyi de getirmekte. DSÖ'de Ukrayna'ya halk sağlığı laboratuvarlarında bulunan patojenleri yok etmesi konusunda uyardı. Bu uyarının ardından ise patojenin ne olduğu araştırılmaya başlandı.

12.03.2022-18:48 - (Son Güncelleme: 12.03.2022-18:49) Patojen nedir, ne anlama geliyor? DSÖ Ukrayna'yı patojen tehlikesine karşı uyardı

Ukrayna'da savaş devam ederken bir başka tehlike konusunda uyarı yapıldı. DSÖ Ukrayna'da bulunan patojen bulunan tesislere saldırı yapılmasının, hastalığın yayılması anlamına geldiğini söyledi. 

Patojen ne demek?

Patojen kısaca, hastalığa neden olan her türlü organizma ve maddeye verilen isimdir. Terim genel olarak çok hücreli organizmaların işleyişini ve hücre bütünlüğünü bozan yapıları ifade etmek için kullanılır. Fakat bu tek hücrelileri etkilemeyeceği anlamına gelmez. 

DSÖ uyardı

Patojen enfeksiyon ise, insan vücudunda bakterilerin neden olduğu enfeksiyon türleri arasındadır. Bu enfeksiyonlar ise mutlaka tedavi altına alınması gereken enfeksiyon türlerindendir.

Patojenin neden olduğu hastalıklar nelerdir?

Ukrayna'da olan savaş nedeniyle Biyogüvenlik uzmanları uyarı yayınladı. Ukrayna'da bulunan bu tesislerden herhangi birinin saldırılar sonucunda hasar görmesi durumunda, hastalığa neden olabilecek patojenlerin açığa çıkma ve yayılma riskinin olacağını belirterek bu durumun kritik bir durum olduğunu ifade ettiler.

Ukrayna'da insan ve hayvanları etkileyen salgın hastalıkları inceleyen bir laboratuvar bulunmakta. Bu laboratuvarın bulunması ise şuan tehlike arz ediyor. 

Patojenik bakteriler, Streptokok ve Pseudomonas gibi bakteriler tarafından oluşturulan zatürree ve Shigella, Campylobacter ve Salmonella gibi bakteriler tarafından meydana getirilir. Bunlar ise gıda zehirlenmesi gibi küresel çapta etkili olacak hastalıklarla ilişkili olarak söylenebilir. Küresel çapta başka bir salgın hastalık yaşanmaması için durumun kontrol altına alınması gerekmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal