Pastırma yazı hangi tarihte ve ne zaman başlayacak? 2022 pastırma yazı anlamı nedir?

Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarının ardından gelen soğuk hava ve yağışlar, yerini geçici bir süreyle yeniden sıcak havalara bırakacak. Halk arasında pastırma yazı olarak bilinen bu dönemin ne zaman başlayacağını öğrenmek isteyenler internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki Pastırma yazı hangi tarihte ve ne zaman başlayacak? 2022 pastırma yazı anlamı nedir? Konu hakkında merak edilenler haberimizde...

02.10.2022-15:16 - (Son Güncelleme: 02.10.2022-15:16) Pastırma yazı hangi tarihte ve ne zaman başlayacak? 2022 pastırma yazı anlamı nedir?

Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarının ardından gelen soğuk hava ve yağışlar, yerini geçici bir süreyle yeniden sıcak havalara bırakacak. Halk arasında pastırma yazı olarak bilinen bu dönemin ne zaman başlayacağını öğrenmek isteyenler internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki Pastırma yazı hangi tarihte ve ne zaman başlayacak? 2022 pastırma yazı anlamı nedir?

Pastırma yazı hangi tarihte ve ne zaman başlayacak?

Pastırma yazı her sene sonbahar mevsiminde, Ekim veya Kasım ayları içerisinde gerçekleşir. Pastırma yazı birkaç gün veya bir hafta kadar devam edebilir.

Pastırma yazı

2022 pastırma yazı anlamı nedir?

Pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebiyle bu isim verilmiştir. Pastırma, gece ve gündüz sıcaklıklarının birbirine yakın olması sebebiyle bu dönemde ideal şekilde kuruyabilir. Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturmasıyla meydana gelir. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman ve toz gibi etmenler havanın puslu olmasına neden olur.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal