Paşinyan Oyların Yarısı Sayılmadan Zafer İlan Etti! Ermeni Halkına Teşekkür Etti

Ermenistan'da dün sabah saatlerinde başlayan parlamento seçimlerinde Başbakan Paşinyan sayımı hala sürmekte olan oylarda muhalefete fark atınca basın karşısına geçti. Ermeni halkına teşekkür konuşması gerçekleştirdi.

21.06.2021-08:02 - (Son Güncelleme: 21.06.2021-08:24) Paşinyan Oyların Yarısı Sayılmadan Zafer İlan Etti! Ermeni Halkına Teşekkür Etti

Geçtiğimiz aylarda Ermenistan'da, Dağlık Karabağ savaşının kaybedilmesinin sonrasında, ilk önce muhalefetin sokak protestoları daha sonrasında Ermenistan ordusu Nikol Paşinyan hükümetine karşı darbe girişimi sebebiyle erken seçim kararı alınmıştı.

Sabah saatlerinde ise Ermenistan'da başlamış olan oy verme işlemi akşam saatlerine kadar sürdü.

Sabah saatlerinde başlamış olan seçimlerde toplam 21 siyasi parti ve 4 seçim bloğu parlamentoda çoğunluğu elde edebilmek için rekabet gösterdi. 

Yaklaşık 2 buçuk milyon vatandaşın oy kullanma hakkı bulunan Ermenistan'da vatandaşın %49,4'e tekabül eden toplam 1 milyon 281 bin 174 vatandaş sandığa gitti.

PAŞİNYAN VE MUHALEFET İTTİFAKI

Ermenistan’da siyasi partiler için %5 ve siyasi parti ittifakları için %7 seçim barajının bulunmakta olan ülkede geçtiğimiz 2018 tarihinde ‘’Renkli Devrim’’den sonra gerçekleşen seçimleri Nikol Paşinyan'ın, ‘’Benim Adımım’’ bloku %70 oy alarak kazanmıştı.

Bu sene halkın ve ordunun protestoları üzerine erken seçime giden Ermenistan, Nikol Paşinyan bloğu dağıtarak lideri olduğu Sivil Sözleşme Partisi ile seçimlerde yer alırken Nikol Paşinyan'ın en güçlü rakibi de ‘’Ermenistan İttifak’’ bloğunun adayı olan Rober Koçaryan oldu. Ermenistan'ın eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da ‘’Onurum Var’’ ittifakının ortak adayı olarak seçimlerde yer almış oldu.

BAŞKAN NİKOL PAŞİNYAN'IN PARTİSİ ÖNCE GİDİYOR

Ermenistan'da dün sabah saatlerinde başlamış olan seçimlerin sonrasında oy sayma işlemine geçilirken gece yarısına kadar oyların yaklaşık %33'ü sayıldı. 

Yüzde 33’ü açılmış olan sandıktan kesin olmamakla beraber seçmen sonuçlarına göre Başbakan Nikol Paşinyan'ın partisi %58,02, Rober Koçaryan'ı destekleyen ‘’Ermenistan Bloğu’’ %18,84 ve Serj Sarkisyan'ı destekleyen ‘’Onurum Var’’ %5,27, Müreffeh Ermenistan Partisi de %4,68 oy aldığı bildirildi. 

Diğer siyasi partiler ve ittifaklar barajın altında oy alırken oy sayma işlemi de sürdü. 


PAŞİNYAN’DAN OYLARIN YARISI SAYILMADAN ZAFER KONUŞMASI

Ermenistan Merkez Seçim Komitesi’nin yayınladığı verilerine göre, 2008 sandıktan 501’i açıldı. Oy sayma işlemi sürmesine rağmen büyük bir fark atarak seçimleri önde götüren Başbakan Nikol Paşinyan gece yarısı basın mensuplarının karşısına geçerek destekçilerine teşekkür konuşması gerçekleştirdi. 

Seçimlerden çıkacak sonucu beklediklerini belirten Nikol Paşinyan, ‘’Ermeni halkı seçimini yaptı. Beklenen sonuç oldu. Biz de bu seçimlerde Ermenistan halkının zaferini öngörüyorduk.Sivil Sözleşme Partisi'nin parlamentoda çoğunluğu kazandığı şimdiden belli. Henüz oylar tam sayılmadı. Ancak ikna edici bir çoğunluğa sahip olacağız. ‘’ diye konuştu ve devam etti. 

Basın mensuplarına yaptığı konuşmasında Rusya'ya da mesaj gönderen Nikol Paşinyan, ‘’Ermenistan'a ve Ermeni halkına verdiği destek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Başbakan Mihail Mişustin'e ve Rusya Federasyonu'na şükranlarımı sunuyorum’’ diye ifade etti.

MUHALEFET İLE İSTİŞARE

Sandıkların tamamı açılmadan önce seçim sonuçlarında büyük bir farkla muhalefetin önünde bulunan Nikol Paşinyan zaferlerini ‘’İkinci devrim’’ olarak ifade ederek, ‘’Ermenistan halkı üç yılda ikinci devrimi gerçekleştirdi. Bu sefer 'kadife' yerine 'çelik' devrim gerçekleştirdi. Seçim sürecinde verdiğimiz tüm sözleri yerine getireceğiz. Toplumumuzu ve halkımızı birleştirmeye çalıştırmalıyız. Önümüzdeki günlerde, seçimlere katılan tüm güçlerle Ermenistan'ın siyasi hayatı ve kamu potansiyelinin konsolidasyonu hakkındaki vizyonlarını anlamak için siyasi istişarelere başlayacağız’’ diye konuştu. 

Mesajında bölgesel duruma dair de açıklamalarda da bulunan Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) ve Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üye ülkeleri ile işbirliğini derinleştirmeyi planladığını ifade etti. 

MUHALEFET PARTİLERİNDEN SONUŞLARA İTİRAZ

Dağlık Karabağ zaferini kaybetmelerinin sonrasında Nikol Paşinyan'ın büyük bir prestij kaybına uğradığını düşünerek seçimlere umutlu katılan muhalefet bu seçim sonuçları karşısında büyük bir hayrete düşerken aynı zamanda seçimlere şaibe karıştığı yönünde söylemlerde yerini aldı. 

Rober Koçaryan'ı desteklemekte olan ‘’Ermenistan İttifakı’’ bloğu tarafından yapılmış olan yazılı açıklamada seçim sürecinin güven vermediği belirterek, ‘’Güvensizliğin en ciddi nedeni, farklı sandıklardan gelen ve seçim sonuçlarının sistematik, önceden planlanmış şekilde tahrif edildiğini gösteren yüzlerce sinyaldir. Ermenistan bloğu tüm soru işaretleri ve şüpheler ortadan kaldırılmadan seçim sonuçlarını kabul etmeyecektir’’ ifadeleri yer aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal