Parkinson Hasta Sayısı 18 Milyona Ulaşabilir

Nörolojik kaynaklı olarak ortaya çıkan Parkinson hastalığının görülme sıklığında artış olduğu ve dünya genelinde 2040'a kadar hasta sayısının yaklaşık 18 milyona ulaşmasının öngörüldüğü açıklandı. İşte haberin detayları...

22.07.2020-09:55 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-11:03) Parkinson Hasta Sayısı 18 Milyona Ulaşabilir

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü olmasından dolayı yaptığı açıklamada, nörolojik hastalıkların, dünyadaki ölümlerin yüzde 12'sini oluşturduğunu ifade ederek bu yılki temanın, Parkinson hastalığı olarak belirlendiğini belirtti. Parkinson hastalığının, Alzheimer'dan sonra en sık görülen nörolojik hastalık olduğunun altını çizen Öztürk, 'Türkiye'de yaklaşık 150 bin Parkinson hastası olduğu öngörülüyor' açıklamasında bulundu.

2040 YILINDA HASTA SAYISI 18 MİLYONA ULAŞACAĞIK

Türk Nöroloji Derneği Hareket Bozuklukları Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Raif Çakmur da Parkinson hastalığında en önemli sebebin, dopamin eksikliğinden kaynaklı olarak yaşandığını vurguladı.

Parkinson hastalığının, yavaş ilerleyici beyin hücrelerinde kayıplara neden olarak görülen bir beyin hastalığı olduğunu belirten Çakmur, 'Bu tür hücre kaybı ile giden, sinsi başlayan ve yavaş seyreden hastalıklar, nörodejeneratif hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır' ifadesinde bulundu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!

Prof. Dr. Raif Çakmur, hastalığının asıl belirtilerinin, hareket ile ilgili belirtilerden kaynaklı olsa da son yıllarda koku alma sorunu, kabızlık, depresyon, uyku problemleri ve ağrı gibi sorunlarla başlayabildiğinin tespit edildiğini belirterek, 'Titreme, hastaların yaklaşık olarak yüzde 50 ile yüzde 75'inde başlangıç bulgusudur. Ancak hastaların yüzde 25-30 kadarında titreme hiç görülmeyebilir.

Parkinson hastalığının gelişimi için en önemli risk faktörü, yaşlanma olarak tanımlanmıştır. Toplumlar yaşlandıkça Parkinson hastalığı gibi hastalıkların görülme sıklığı da artış göstermektedir. Ancak son yıllarda Parkinson hastalığı sıklığı beklenenden daha hızlı artıyor gibi görünmektedir. Bir grup araştırmacıya göre, Parkinson hastalığı bir salgının tüm özeliklerini göstermektedir. Daha Coronavirüs salgını öncesinde bazı yazarlar, Parkinson hastalığı için artış rakamlarına bakarak enfeksiyöz olmayan bir salgından söz ettiler. Dünyada 2040 yılına kadar Parkinson hastalarının sayısının yaklaşık 17-18 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Parkinson hastalığının görülme oranındaki artış aciliyet göstermektedir' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal