Parkinson Tedavisinde Apandisit Ameliyatı Kullanılabilir Mi?

ABD’de yapılan araştırmada, Parkinson hastalığının bağırsaklarda başladığına işaret eden bulgulara rastlandı ve apandisit ameliyatı geçirenlerin Parkinson hastalığına yakalanma risklerinin % 20 az olduğu görüldü.

30.11.2018-12:01 - (Son Güncelleme: 30.11.2018-11:51) Parkinson Tedavisinde Apandisit Ameliyatı Kullanılabilir Mi?

ABD’de yapılan araştırmada, Parkinson hastalığının bağırsaklarda başladığına işaret eden bulgulara rastlandı ve apandisit ameliyatı geçirenlerin Parkinson hastalığına yakalanma risklerinin % 20 az olduğu görüldü.

Çalışmanın tıp dünyasında çığır açacağını ve tedavide önemli bir adımın atıldığını söyleyen Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Soner Büyükkınacı,"Parkinson'un beyinle ilgili olduğunu düşünürken hastalığın bağırsaklardaki bazı enzim, protein ve bakterilerden kaynaklandığını düşünmeye başladık. Bu araştırma, Parkinson için atılmış ilk ve en önemli adımlardan biridir. Biz eğer bu hastalığın bağırsaklardan geldiğini düşünüyorsak şu an bu alanda daha çok çalışma yapılacaktır. Bir beyin cerrahı olarak ben şunu söyleyebilirim ki önümüzdeki 10 yıl içerisinde Parkinson adına yapılacak tedavilerin ilk adımı bu araştırmayla atıldı. 10 yıl biz bunu hastalarımızda kullanabilir hale geleceğiz. Onların bağırsaklarında yapacağımız bazı tedavilerle Parkinson hastalığının oluşmasını engelleyebileceğiz" diye konuştu.

“TEDAVİDE ÖNCÜ ÜLKELERDEN BİRİYİZ”

Türkiye'de ortalama yaşam süresinin hızlı bir şekilde arttığını belirten Büyükkınacı, "İnsanın ortalama yaşam süresi arttıkça beyin de ulaşılabilecek hasarlar da artıyor. Bu durum da Parkinson görülme oranını da artırıyor. Şu an bizim Parkinson görülme oranımız aşağı yukarı gelişmiş ülkelerle aynı yani bir farkımız yok. Parkinson tedavisinde dünyada öncü ülkelerden biriyiz. Parkinson pili bugün en son tedavi modelidir. Parkinson piliyle hastaları normal hayatlarına olabildiğince yaklaştırabiliyoruz. Apandisit içindeki protein ve Parkinson ilişkisi bugün çözüldü, devamı gelecektir” ifadelerini kullandı.

"HER GÜN BİR AVUÇ FINDIK"

Parkinson hastalığına yakalanmamak adına alınabilecek net bir önlem olmadığına dikkat çeken Büyükkınacı, "İnsanlara her gün bir avuç fındık, fıstık yemelerini öneriyoruz. Bunlar beyni güçlendiren ajanlar. Aynı zamanda kilolarına dikkat etmeleri ve beyinlerini de aktif tutmaları gerekiyor. Her gün düzenli beslenmeli, kilo alıp vermekten kaçınılmalı, beyni sürekli aktif tutmalı, düzenli beslenmeliyiz. Şunu yaparsanız kesinlikle Parkinsona yakalanmazsınız diyemeyiz. Ortalama yaşam süresi arttıkça Parkinson hastalığı artacak. Telefonlar sosyal medya beynimizi pasifize ediyor" dedi.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal