Pandemi Sürecinde Klima Kullanımına Dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklık değerleri normallerin üzerinde seyretmeye başladı. Bu havalarda serinlemek için klimadan yararlanmak isteyen insanlar Koronavirüs vakalarında artışa neden olduğu sebebiyle kullanamıyorlar. Uzmanlar klima kullanımı ve hijyen kurallarına dikkat çekiyor. İşte detaylar...

18.08.2020-12:37 - (Son Güncelleme: 18.08.2020-14:02) Pandemi Sürecinde Klima Kullanımına Dikkat

Doç. Dr. Süheyla Kömür, Koronavirüs vakalarında artış yaşanırken, aşırı sıcak sebebiyle evlerinde klimayla serinlemeye çalışanların 'sosyal mesafe' ve 'maske' kuralına uymaları gerektiğini belirtti. Kömür, 'Covid-19 dahil pek çok viral hastalık, solunum yolu hastalığı klima aracılığıyla bulaşabilir. Klimalar bu hastalığın yayılımını artırabilir' şeklinde konuştu.

VİRAL HASTALIKLARIN YAYILMASINA NEDEN OLUYOR

Sıcak yaz günlerinde yurttaşlar denizlere akın ederken, evde kalanlar ise klimalarla serinlemeye çalışıyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, özellikle risk grubu başta olmak üzere serinlemek için klimayı tercih edenlerin evlerde bile olsa sosyal mesafe ve maske kuralına uymaları gerektiğini belirtti.

Ortam havasını evin tamamına dağıtan, hava hareketliliğini artıran klimaların, Koronavirüs dahil olmak üzere pek çok viral hastalığın hızla yayılımında büyük rol üstlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Kömür, 'Klimaların açık olduğu ortamlarda sosyal mesafeye uymak çok daha önemli. Eğer kalabalıksa evde dahi sosyal mesafeye uyarak ve maske takarak o ortamda bulunmalıyız' dedi.

KLİMA VE FİLTRELERİN BAKIMINA DİKKAT

Klima kullanırken pandemi döneminde daha da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kömür, açıklamalarına şöyle devam etti:

'Yaz aylarında özellikle Adana gibi sıcak illerde klimaya ihtiyaç duymaktayız ve onlarsız yapamıyoruz. Kullanırken de dikkatli olmamız gerek. Şu an pandemi dönemindeyiz. Covid-19 dahil pek çok viral hastalık, solunum yolu hastalığı klima aracılığıyla bulaşabilir. Klimalar bu hastalığın yayılımını artırabilir. Özellikle solunum yolu hastalığı olanlar klima ve filtrelerinin bakımına daha çok dikkat etmeleri gerekir. Klimalar açıkken sık sık odanın havalanması gerekiyor. Pencere ve kapıların karşılıklı açılarak ortam havasının temizlenmesi önemli' şeklinde konuştu.

KLİMA SOSYAL MESAFEYİ YOK EDİYOR

Toplu taşımalarda da klima kullanılmasının ciddi tehlikeler oluşturabileceğini belirten Doç. Dr. Kömür, 'Otobüslerde de her ne kadar sosyal mesafeye uyarak otursalar da yolcular, klimanın açılmasıyla sosyal mesafe ihlal edilmiş oluyor. Çünkü klima inanılmaz bir hava hareketliliğine yol açmakta. Ortamda hasta biri varsa onun damlacıkları çok uzak mesafelere kadar ilerleyebiliyor. Bu ortamdaki virüsler dip-bucak yayılabiliyor. O nedenle toplu taşımalarda klima kullanılması ciddi tehlike oluşturabilir. Kişi, kalabalık olmayan ortamda kendi klimasını kullanıyorsa açabilir ama klimanın bakım ve temizliği ve ortamın havalandırılması şartlarını sağlamak koşuluyla. Böylelikle klimadan kaynaklanacak olumsuzlukları en aza indirebilir' ifadesini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal