Pahalı oyun ortaya çıktı: Market aynı fiyatlar farklı

Aynı market zincirine ait iki farklı şubede ürünler arası fiyat farkı olduğu ortaya çıktı. Aralarında 50 metre mesafe bulunan zincir marketler, aynı ürünleri iki farklı fiyatla satışa sundu. İndirim etiketinin de hileli olduğu belirlendi.

07.12.2022-09:57 - (Son Güncelleme: 07.12.2022-13:21) Pahalı oyun ortaya çıktı: Market aynı fiyatlar farklı

Gündemde 'üç harfliler' olarak geniş yer bulan ve fahiş fiyat artışları nedeniyle parti liderlerinin hedefi olan zincir marketlerin yeni fiyat hilesi ortaya çıktı. Aynı zincir marketin farklı şubelerinde aynı ürünlerin farklı fiyatlarla satışa sunulduğu ortaya çıktı. Gofret fiyatlarında bile iki şube arası fiyat farkı 1 lirayı bulabiliyor.

1 liralık farkla günde 100 bin lira elde ediyorlar

Temel tüketim ürünlerine bile gün içerisinde zam yapan zincir marketlerin hileli fiyat etiketi İstanbul Ümraniye’de deşifre oldu. Aynı zincir marketin 50 metre mesafede bulunan iki farklı şubesinde farklı fiyat politikaları uygulandığı görüldü. Yapılan fahiş zam artışlarının ardından tüketiciler ürünleri en uygun fiyatla alabilmek için market dolaşmaya başladı. Zincir marketin fiyat etiket hilesi dikkatli tüketicilerin gözünden kaçmadı.


A şubesinde küçük bir gofret 3.75 lira iken aynı ürün B şubesinde 4.50 lira fiyat ile satışa sunuldu. Bir başka gofret grubunda ise A şubesinde 3.30'lik ürün, B şubesinde 3.40 liraya satılıyor. Binlerce şubesi olan mağaza zinciri, her şubesindeki binlerce üründen sadece 10 tanesine 1 liralık fark ekleyerek günde 100 bin lira, ayda 3 milyon lira elde ediyor.


Şubeler farklı yöntem aynı

Zincir marketlerin indirim etiketiyle de benzer bir hile uyguladıkları, ürüne bir şubede zam yapılırken diğer şubede mevcut fiyat indirim etiketiyle satışa sunulduğu ortaya çıktı. A şubesinde 24 Kasım tarihinde 64.50 TL ile satışa sunulan tuvalet kâğıdı B şubesinde aynı tarihte 69.90 TL ile satıldı. B şubesi 3 Aralık günü 69.90 TL ile satışa sunduğu tuvalet kâğıdını indirim yaptıklarını duyurarak A şubesindeki fiyat ile eşitledi. Şube ürünü 10 gün boyunca zamlı olarak sattıktan sonra zammı indirim olarak lanse ederek diğer şubelerle eşitledi. 


Rafta 68 kasada 88 lira

Gofret ve tuvalet kâğıdına uygulanan hileli etiket fiyatlarının İkitelli de bulunan şubelerde de uygulandığı görüldü. İkitelli’de bulunan aynı marketin şubesinde 24 Kasım tarihi itibariyle 64.90 TL’ye satılan tuvalet kâğıdı indirim etiketiyle 69.90 TL’den inmiş olarak gösterildi. Zincir marketlerde, denetimler devam ederken ürünlerin etiket ve raf fiyatlarının da farklı olduğu, 68 TL’ye satılan bir zeytinyağının kasada 88 TL’ye satıldığı belirlendi. 


Fatma Eles
fatmaeles1225@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal