Özellikle kedi ve köpeklere dikkat! Hayvanlarda Kanser vakaları arttı!

Evlerinizde beslediğiniz evcil dostlarınızın haklı olarak sağlığından endişe ediyor olabilirsiniz. Unutmayınız ki yılda bir kez yaptığınız kontroller sayesinde hastalıkların erkenden teşhis ederek hayat kurtarabilirsiniz. Veteriner Hekim Prof. Dr. Seçkin Serdar Arun, çok önemli açıklamalarda bulundu. Sizler için detaylandırdık. İşte detaylar…

30.12.2023-13:35 - (Son Güncelleme: 30.12.2023-13:35) Özellikle kedi ve köpeklere dikkat! Hayvanlarda Kanser vakaları arttı!

Veteriner Prof. Dr. Seçkin Serdar Arun, düzenli kontrollerin tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlar için de yapılması gerektiğini vurgulayarak, İnsanlarda tümörler nasıl mevcutsa hayvanlarda her hayvan türüne özgü tümörlerin olduğunu söyledi.  Üstelik bazı hayvanlarda aynı tür içinde bulaşabilen tümörlerinde olabileceğini sözlerine ekledi.

Özellikle kedi ve köpeklere dikkat!

Pet sahiplerinin hayvanlarını yılda en az bir kere veteriner hekimlere götürerek onları birçok hastalıktan koruyabileceklerinin uyarısında bulunan Arun, özellikle kedi ve köpeklerin zamanında yapılan muayene ve tahlillerle sağlıklı problemlerini ortadan kaldırılabileceğini ifade etti. Düzenli kontrollerin şart olduğu uyarısında bulunan Arun, "Hayvanlarımızı sadece bir problem çıktığında, yemesi içmesi kesildiğinde ya da can dostlarımızın keyfi olmadığında veterinere götürüyoruz. Hayvanların her yıl en az bir kez genel kontrollerinin yaptırılması gerekiyor. Bu sadece evcil hayvanlar için değil, tüm hayvanlar için geçerlidir. Evcil veya egzotik hayvan fark etmeksizin bu kontrollerin düzenli olarak yapılması çok önemli’’ dedi.

Hayvanlarda kanser vakası

‘‘Gelişmiş görüntüleme teknolojilerimiz var’’

Prof. Dr. Arun, hayvanlarda rastlanan Kanser vakalarının oldukça arttığını ve günümüz koşullarından dolayı tümör tiplerinin daha da agresifleştiğini daha da çetrefilli bir hal alabileceğini gözlemlediklerini ifade etti. Hayvanlarda kanser vakalarının arttığını kaydeden Arun, gelişen modern görüntüleme yöntemleriyle muayene edilen hayvanlarda yüksek oranda tümöre rastladıklarını hatırlatmasında bulundu. Özellikle meme ve deri kanserlerinin daha çok rastlandığı kedi ve köpeklerde bu kanser tiplerini iç organ tümörlerinin takip ettiğini ifade eden Arun, sözlerine şöyle sonlandırdı: "İşte bu yüzden evcil hayvanımız varsa erken müdahale için her yıl en az bir kez kontrole götürmemiz çok önemli."


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal