Hangisi daha sağlıklı; Islak mendil mi, tuvalet kağıdı mı?

Günlük hayatımızda çokça ıslak mendil ya da tuvalet kâğıdını kullanırız. Peki hiç tereddütte kaldınız mı acaba hangisini kullanmak sağlıklıdır? Üstelik ıslak mendilin birçok alanda kullanılabiliyor olması da tercih sebebidir. Tuvalet kâğıdı mı yoksa ıslak mendil mi? Gelin bunun cevabını hep beraber haberimizden alalım.

30.12.2023-13:07 - (Son Güncelleme: 30.12.2023-17:25) Hangisi daha sağlıklı; Islak mendil mi, tuvalet kağıdı mı?

Islak mendili birçok kişi gönül rahatlığıyla kullanılmaktadır. Çok sayıda insan bunun sağlıklı bir uygulama olduğuna inansa da bilim insanları hiç de öyle düşünmüyor! 

Islak mendil tuvalet kâğıdına alternatif mi?

Öncelikle tuvalette ıslak mendil kullanımı, giderinizi tıkayabilir ve bu çevreye büyük bir zarar vermek anlamına geldiğini unutmamak gerekir. Islak mendiller, ilk olarak 2005 yılında tuvalet kâğıtlarının daha lüks versiyonu olarak tanıtıldı. Günümüzde restoranlarda bulunan lavabolardan tutun da benzin istasyonlarından muayenelere kadar birçok umumi yerde ıslak mendil kullanıyoruz. Ayrıca kampçılar da duşa giremeyecekleri durumlarda mecburen ıslak mendili kullanmak zorunda kalabiliyorlar.

Bilinçli kullanımı çevre açısından önemli!

Uzmanlar bu mendillerin sık sık boru tesisatlarını tıkadıklarını, hatta daha büyük bir sorun haline gelerek nehir ve derelere karıştıklarını dolayısıyla çevreye de zararı olduğu hatırlatmasında da bulunuyorlar. Birçok marka ürünlerinin ekosistem dostu olduğunu iddia ediyor. Ancak 2013 yılında Tüketici Raporları adlı bir makalede bu öncü firmaların hiçbirinin uygulanan testten geçemediği açıklandı.

Islak mendil sağlığa etkisi

ıslak mendil vücuda etkisi

Islak mendiller sıklıkla bebekler için kullanılsa da, birçok kişi mendilleri çocuklar ve yetişkinler için kullanmakta da bir sakınca görmüyor. Bu oldukça yanlış bir yaklaşım çünkü ıslak mendiller genital bölgelerinizde iyi ve kötü bakteriler arasında bir dengesizliğe neden olabiliyor.

Tahriş meydana getirir

Islak mendille ilgili bir diğer sorun olduğunu ifade eden Doktor Goldstein’e göre;“İnsanlar ıslak mendilleri kullanıp işlerini hemen hallettiklerini düşünüyorlar fakat özel bölgeleri tam bir nem bölgesi. Nem iltihaplanıp bakteride bir değişikliğe yol açar ve böylece tahriş meydana gelir’’ dedi.

İyi bakterileriniz yok olabilir!

ıslak mendil vücuda etkisi

Temizlikte ıslak mendil kullanırken tekrar düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Goldstein, “Yüzümüzdeki deri gibi genital bölge ve çevresindeki deri de iyi ve kötü bakterilerle kaplı ve birlikte bir denge oluşturmak için çalışıyorlar. Islak mendillerle mikrobiyomları arttırmaya başladığınızda iyi bakteriler azalır ve bu bir soruna dönüşür. Bu dengesizlik meydana geldiğinde döküntüler, mantar/bakteri enfeksiyonları ve tahriş ile karşılaşabilirsiniz’’ uyarısında bulundu. 

Doktorunuza başvurunuz

Vücudunuzdaki kötü bakteriler artarsa deride tahriş oluşabilir, insanların çatlak ve hatta hemoroit ile karşılaşabileceğini de belirten Doktor Goldstein, Eğer bu belirtilere sahipseniz aile hekiminize mutlaka danışılması gerektiği vurgusunda bulundu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal