Özel İletişim Vergisi'ne Zam Geldi! Özel İletişim Vergisi Nedir?

Resmi Gazete'de yayınlanan kararlara göre Özel İletişim Vergisi'ne zam geldi. ÖİV yanında birçok farklı vergiye daha zam gelmiş durumdadır.

01.02.2021-09:06 - (Son Güncelleme: 21.12.2021-17:36) Özel İletişim Vergisi'ne Zam Geldi! Özel İletişim Vergisi Nedir?

21 Aralık 2021 Tarihli ve 31696 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan kararlara göre 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Özel İletişim Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Damga Vergisi, Vergi Usul Kanunu kapsamındaki cezalara zam geldi. 

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ NEDİR?

Özel İletişim Vergisi, ilk olarak 1999 yılında alınmaya başlanmıştır. Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Özel İletişim Vergisi; telekomünikasyon kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya ruhsat ile genel izin almak amacıyla telekomünikasyon al yapısı kurup işleyen yahut telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ile kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri ve diğer telekomünikasyon hizmetleri üzerinden alınan bir vergi türüdür. Özel İletişim Vergisi, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun Üçüncü bölümünde düzenlenmiştir. 

FİYAT GÜNCELLEMESİ YAPILDI 

- 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, “Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kullanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri hariç) yirmimilyon lira ayrıca özel iletişim vergisi alınır. Bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirler dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

- 27/11/2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:533) ile yeniden değerleme oranı 2021 yılı için %36,20 olarak tespit edilmiştir.

- Buna göre, söz konusu maktu vergi tutarı 1/1/2022 tarihinden itibaren 117,00 TL olarak uygulanacaktır.

- Bu Tebliğ 1/1/2022 tarihinde yürürlüğe girer.

- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.


ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ NERELERDEN ALINIR?

Özel İletişim Vergisi konuşma, mesajlaşma ve internet gibi hizmetlerde kullanılmaktadır. Verginin yükümlüsü telekomünikasyon hizmeti sunan işletmeciler ile radyo ve televizyon yayınlarının uydu ortamından iletilmesini sağlayan uydu platform işletmecileridir. 

Bu yasal yükümlüler ödedikleri vergiyi hizmetlerinden yararlanan tüketicilere yansıtırlar. İletişim vergisi her ay tahakkuk eder. 

Özel iletişim vergisinin matrahı katma değer vergisini oluşturan unsurlardan oluşur. Ayrıca mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde özel iletişim vergisi uygulanır. Mobil faturalar, kullanım bedelleri üzerinden aylık olarak Özel İletişim Modelini hesaplar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal