Özel hastaneden alınan heyet raporu geçerli sayılır mı? 2022 Özel hastane heyet raporu ücretleri

İnsanlar birçok farklı konular için rapor almak zorunda kalıyorlar. Heyet raporları ise daha farklı olarak birçok uzman doktorun imzasıyla alınıyor. Peki rapor çeşitleri nelerdir? Hangi durumlarda rapor alınır? Heyet raporu nasıl alınır? Heyet raporunda hangi doktorların imzası olur? Özel hastaneden alınan heyet raporu geçerli olur mu? Rapor konusuyla ilgili tüm detaylar haberimizde.

28.03.2022-18:43 - (Son Güncelleme: 28.03.2022-18:43) Özel hastaneden alınan heyet raporu geçerli sayılır mı? 2022 Özel hastane heyet raporu ücretleri

İnsanlar bazı sağlık sorunları yaşadıklarında istirahat edebilmek için rapor alabiliyorlar. Fakat heyet raporu ile normal rapor arasında bazı farklar bulunuyor. Bu farklar ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Heyet Raporu Nasıl Alınır

Rapor ne demek

İnsanlar rahatsızlık yaşadıklarında işe ya da okula vermek için doktordan bir çeşit belge alırlar. Bazı raporlara ise belli kurumlara vermek için ihtiyaç duyuluyor. Bu gibi raporlarda kişinin amacı bir rahatsızlığının bulunmadığını kanıtlamaktır.

Rapor çeşitleri nelerdir

Rapor konusunda birçok çeşitlilik bulunmaktadır. Raporlar şu şekilde kategorize edilebilir;

-Tek doktor tarafından 10 gün süreye kadar verilen küçük kazalar veya hastalık durumunda verilen istirahat raporudur.

-Belli yaralanmalarda ve uzun süren hastalık durumlarında verilen heyet raporudur. Bu rapor en az 3 uzman doktor tarafından imzalanmalıdır.

-Bazı özel okullar istediğinde veya bir kuruma iş başvurusu yaparken alınan bir heyet raporu da bulunmaktadır. Bu tarz raporları tam teşekküllü hastanelerden almak gerekiyor. Direkt hastaneden alınan ya da internetten çıkarılan belge, küçük bir muayene ile kişinin hastalığı bulunmadığını ispatlar ve tüm uzman hekimler tarafından imzalanarak alınır.

-Özürlü raporu olarak bilinen raporlar da yine heyet tarafından alınır. Hastanelerde heyet haftada bir gün toplanır ve talep edilen raporlar için konuşarak bir sonuca varırlar.

-Çocukların terapi görmesi gereken durumlarda istenen heyet raporlarını da tam teşekküllü bir hastaneden almak gerekiyor. Çocuğun hastalığı ile ilgili tüm uzmanların muayene yapması sonucu rapor veriliyor.

-Ehliyet alabilmek için istenen rapor da yine heyet raporu olmalıdır.

-Bazı ağır işlerde çalışabilmek için de heyet raporu alınması gerekiyor.

-Bazı durumlarda akli sağlığı yerindedir raporu alabilmek için de heyet raporu isteniyor.

-Askere gidilememesi durumlarında bu muafiyeti kanıtlamak için heyet raporu almak gerekiyor.

Heyet raporları nasıl alınıyor

Bahsedilen heyet raporlarını alabilmek için bazı prosedürler bulunuyor. Öncelikle heyet raporunu almak için tam teşekküllü bir hastanede alanında uzman doktorlar tarafından muayene edilmek gerekiyor. Rapor yaklaşık 10 gün içinde alınabiliyor. Heyet raporu için harç parası yatırıldıktan sonra süreç başlıyor. 

Özel hastaneden heyet raporu alınır mı

İnsanlar özel hastaneden alınan heyet raporunun geçerli olup olmayacağını merak ediyor. Özel hastaneden ya da devlet hastanesinden alınan heyet raporu arasında tek fark fiyat farkıdır. Yani özel hastaneden alınan heyet raporu da geçerli sayılır.

Heyet raporunu hangi uzman doktorlar imzalar

İstenen heyet raporlarında birçok uzman doktorun imzası bulunması gerekiyor. Bu uzman doktorlar şu şekilde sıralanabilir;

-Göz hastalıkları uzman doktoru

-İç hastalıkları uzman doktoru

-Nöroloji uzman doktoru

-Ortopedi uzman doktoru

-Kulak Burun Boğaz uzman doktoru

Heyet raporu kimlere verilmektedir

Çeşitli durumlarda kurumlar kişilerden heyet raporu talep edebiliyor. Örneğin işe başlanacağı zaman, ehliyet alınacağı zaman veya ağır işlerde çalışacak olan kişilerin heyet raporu alması gerekiyor. Terapi alması gereken çocuklar için, özürlü ve sakat raporu, hastalıklarını ispatlayabilmeleri için heyet raporuna ihtiyaç duyuluyor. Hukuki olaylar için ise mahkeme tarafından kişinin akli sağlığının yerinde olup olmadığı ile ilgili bir heyet raporu talep edilebiliyor.

İşe girerken alınan heyet raporu

Bir işe başlanacağı zaman alınan heyet raporunda asıl amaç kişinin bir hastalığının olmadığını kanıtlamaktır. İstenen bu heyet raporunda genellikle en çok göz ve kulak raporu önem taşıyor.

Özürlü heyet raporu

Doğuştan ya da sonradan bir engeli olan insanlar için heyet raporu alınıyor. Heyet tarafından muayene edildikten sonra kişinin engelinin yüzde kaç olduğu belirleniyor. Bakım parası alabilmek için de kullanılan heyet raporunda kişinin engelinin %90 ve üzeri olması gerekiyor.

Ağır işler için heyet raporu

Herhangi bir ağır işte kendi isteğiyle çalışacak olan kişi için iş veren bir heyet raporu istiyor. Yine 5 uzman doktor tarafından muayene yapılır fakat bu rapor için kişiye farklı test ve tahliller yapılır.

Ehliyet için heyet raporu

Bu raporda da yine amaç kişinin hastalığının olmadığını kanıtlamaktır. Örneğin ehliyet alacak kişinin göz problemi, duyma problemi olmaması gerekir. Yapılan muayeneler sonucu heyet raporu alınır. 

Akli sağlığı yerinde heyet raporu

Hukuki durumlarda mahkeme tarafından talep edilen heyet raporudur. Özellikle miras davalarında, cinayet, yaralama ve kaza gibi durumlarda kişiden talep edilir. Diğerlerinden farkı kişinin kendi isteğiyle değil mahkeme tarafından talep edilerek alınmasıdır.

Askerlik için alınan heyet raporu

Bu rapor kişinin askere gitmesine engel olan rahatsızlığını kanıtlamak amacıyla alınan heyet raporudur. Kalp uzmanından, beyin cerrahisine kadar tüm doktorlar inceleme yaptıktan sonra heyet raporu verilir.

İşe girişte alınan heyet raporu

Yine tam teşekküllü bir hastaneden uzman doktorların incelemesinden sonra alınan rapordur. Ücretleri 200 TL ile 300 TL arasında değişmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal