ÖTV'siz Otomobil hayal mi? Otomobilden ÖTV kaldırılırsa ne olur? Kemal Kılıçdaroğlu haklı mı?

Son günlerin gündemi en çok meşgul eden gelişmelerinden biri şüphesiz ÖTV'siz otomobil. Kemal Kılıçdaroğlu'nun çıkışıyla gündemdeki yerini alan tartışma giderek büyüyor! Peki bu gerçekten mümkün mü?

28.07.2022-11:52 - (Son Güncelleme: 28.07.2022-11:52) ÖTV'siz Otomobil hayal mi? Otomobilden ÖTV kaldırılırsa ne olur? Kemal Kılıçdaroğlu haklı mı?

Dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanma, yüksek kur ve otomobil sektöründeki tedarik ve çip krizi otomoil fiyatlarını bir hayli yükseltmiş durumda. Bir de buna devletin uyguladığı ÖTV eklenin rakamlar bir hayli uçup gidiyor.

Otomobil'de ÖTV kalkacak mı?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortaya attığı ve tartışma konusu olan ÖTV'siz otomobil gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Kemal Kılıçaroğlu'nu destekleyenler otomobilin bir lüks değil ihtiyaç olduğunu bu yüzden belli bir vergi dilimindeki araçların ÖTV'siz olarak satılması gerektiğini savunurken hükümet tarafında bu hafta sıfır otomobillerle ilgili ÖTV uygulamasında karar alma yetkisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin ilk yerli elektirikli otomobili olacak TOGG için çeşitli vergi düzenlemeleri yapan hükümet bu konudaki yetkiyi Cumhurbaşkanı'na devretmiş durumda. Uzmanlar ise Kemal Kılıçdaroğlu'nun sunduğu çözümün sürdürülebilir ve mantıklı olmadığını söylüyor. Motor hacmi 1.6'ya kadar olan araçlardan ÖTV alınmamasını teklif eden Kılıçldaroğlu'na eleştiriler şöyle;

Uzmanlar serbest piyasada, belli araçlarda ÖTV kaldırılırsa ya sıfır araç bayileri ya da galerinicilerin bunu fırsata çevirip araçları kara borsaya düşürebileceğini savunurken bu düzenlemenin olacaksa daha kapsamlı ve detaylı olması gerektiğini paylaşıyorlar.

ÖTV kaldırılırsa araç fiyatları ne kadar olur?

Vergili fiyatı 557.900 lira olan Fiat Egea Sedan Easy modeli 262 bin liraya kadar düşebiliyor. Binek otomobillerde 1600 cm2'e kadar eğer fabrika çıkış fiyatı 120 bin TL'yi aşmaz ise %45 ÖTV uygulanıyor. 120 bin lirayı geçerse ise bu vergi ilk dilimde %50'ye daha sonraki dilimde ise %150'ye kadar çıkabiliyor.

TOGG'a özel tarife

Geçtiğimiz günlerde alınan kararla TOGG'u üreteceği ve piyasaya süreceği SUV modeli için bir vergi düzenlemesi yapılmıştı. Yerli üretim olan araç için uygulanacak ÖTV %10' geçmeyecek. 

Talha Keleş
talhakeles@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal