Otopark Yönetmeliğinde Yeni Dönem Başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen, yeni otopark yönetmeliğine her eve bir otopark koşulu yerine dairelerin büyüklü göz önünde bulundurularak otopark yapılması zorunlu kılınacak. Bu karara göre minimum 120 metrekarelik ev için otopark zorunlu tutulacak.

15.03.2021-14:22 - (Son Güncelleme: 15.03.2021-14:22) Otopark Yönetmeliğinde Yeni Dönem Başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla hazırlanan yeni otopark yönetmeliği duyuruldu. Yeni yönetmeliğe göre minimum120 metrekarelik evlere otopark koşulu getirildi.

Yetki büyükşehirlerden, ilçe belediyelerine verildi. Bundan sonra evler için de kural değişecek. Otopark koşulu için metrekare büyüklüğü göz önünde bulundurularak.

EN AZ 120 METREKARE OLMASI GEREKİYOR

Bilhassa büyükşehirlerin en büyük sorunu, kaldırımların dahil araçla dolması. İnsanların yürüyecek yer bile bulamaması sorunun ardından hükümet harekete geçti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla düzenlenen yönetmeliğin ayrıntıları da gün yüzüne çıktı. Var olan yönetmeliğe göre her eve bir otopark koşulu vardı, bu sistemi uygularken yaşanan problemler göz önünde bulunduruldu. 

Bundan sonra evlerin büyüklüğüne göre koşul getirilecek.

Yeni yönetmelik ile 80 metrekareden küçük her 3 ev, 80 - 120 metrekare arasında olan her 2 daire için minimum 1 otopark zorunlu tutulacak. Fakat eğer daire 120 ile 180 metrekare arasında da yalnız başına o daire için otopark zorunlu tutulacak. 180 metrekare üzerinde olan ev için 2 tane otopark yeri ayrılmasına karar verildi.

MAĞAZA, DÜKKAN VE BANKADA NASIL OLACAK?

Mağaza, dükkan, banka benzeri yerlerde de her 30 metrekare için bir tane olan otopark zaruriyeti, her 40 metrekare için bir adet olacak. Büro binalarında da oran % 40'tan % 50 metrekareye yükseltilecek.

Var olan yönetmeliğe göre otoparkın bina bodrum katında olma zorunluluğu da ortadan kaldırılıyor. Yönetmelik uygulamaya konduğunda parsel arkası il bahçeler de bu gereksinim karşılayabilecek. 

Parselinde otopark olmayan inşalar için bin metre yarıçapındaki başka bir alandan tapuya şerh koyarak otopark yeri sağlayabilme olanağı getiriliyor. Binalara iki metreden daha çok yaklaşmamak koşuluyla mekanik otopark yapabilme olanağı da sunulacak.

OTOPARK YAPIMINDA YETKİ

Otopark yapma yetkisi de yeni talimatname ile büyükşehirlerin sorumluluğundan alınacak. Gerekçe de bedellerinin temin edilmesine rağmen otopark yapılmaması. Yetki bundan sonra ilçe belediyelerinde olacak. Böylece bedeli alınan otoparkın üç sene içerisinde yapılması zorunlu olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal