Otomotiv piyasasında durgunluk sona eriyor: İkinci el araçlar için fiyatlar belirlendi!

Otomobil sektöründeki hareketlilik sürüyor. Dünya genelinde yaşanan çip krizi, otomobil firmalarının üretimi askıya alması ve döviz kurundaki hareketlilik otomobil sektöründe satışları sarstı. Bu sebepten vatandaşlar sıfır araçlardan ziyade ikinci el otomobillere talep göstermeye başladı. İşte otomobil piyasasında yaşanan son gelişmeler..

13.04.2022-15:04 - (Son Güncelleme: 13.04.2022-15:47) Otomotiv piyasasında durgunluk sona eriyor: İkinci el araçlar için fiyatlar belirlendi!

Otomotiv piyasasındaki negatif gelişmeler sonrası vatandaşlar ikinci el araç alımına yöneldi. Döviz kurunda yaşanan artış, Rusya savaşı gibi etmenler bu sektörü zor duruma soktu. Buna göre, ikinci el çevrimiçi binek ve hafif ticari araç piyasasında satışlar Mart ayında bir önceki aya oranla yüzde 29, fiyatlar da ortalama olarak yüzde 1,6 oranında yükseldi. Uzmanlar, satışların geçen senenin Ocak ayı gibi yavaş başladığını fakat yılın ikinci çeyreğiyle beraber ikinci el otomotiv pazarının tekrar hareketleneceğini düşünüyor.

İlana çıkan araçların yarıya yakını satıldı

Geçtiğimiz ay ikinci el çevrimiçi satışlar içerisinde binek araçların payı yüzde 81, hafif ticari araçların payı ise yüzde 19 olarak açıklandı.

İkinci el çevrimiçi binek ve hafif ticari pazarında ilana çıkan araç sayısı Mart ayında 336 bin 860 ile Şubat ayına göre yüzde 9 arttı. İlana çıkan araçların satılma oranı ise yüzde 44

Hibrit otomobiller üçüncü sırada

Türkiye ikinci el çevrimiçi binek ve hafif ticari pazarı motor tipine göre ele alındığında, Mart ayında en yüksek payı 89 bin 792 satış ve yüzde 60,5 oranla dizel otomobiller aldı.

Otomotiv piyasasında durgunluk sona eriyor: İkinci el araçlar için fiyatlar belirlendi!

Dizel otomobilleri, 53 bin 958 satış ve yüzde 36,4 kalemle benzinli, 2 bin 587 satış ve yüzde 1,7 payla hibrit otomobiller izledi.

Oto gazlı otomobillerin payı bin 629 satışla yüzde 1,1 ve elektrikli otomobillerin payı da 379 satışla yüzde 0,3 olarak hesaplandı.

En çok satış İstanbul'da oldu

Geçtiğimiz ay iller olarak ele alındığında en fazla ikinci el otomotiv satışı yüzde 27 pay ve 40 bin 224 satışla İstanbul'da oldu.

İstanbul'u, yüzde 8 pay ve 11 bin 806 satışla Ankara izlerken, 6 bin 542 satış ve yüzde 5 payla İzmir üçüncü sırada yer aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal