Egzoz Cezası

Abart egzoz cezası 2018? Egzoz cezası iptali? Egzoz cezası ne kadar 2018? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

17.05.2018-21:52 - (Son Güncelleme: 17.05.2018-21:48) Egzoz Cezası

Abart egzoz cezası ne kadar? Gürültü yapan otomobilleri kullanmak yasak mı? Egzoz desibel limiti nedir? İşte tüm detaylar..

Abart ( abarth ) egzoz nedir?

Abarth; 1949 senesinde Carlo Abarth tarafından açılan , 31 Temmuz 1971’de Fiat firmasının satın aldığı bir modifikasyon firmasıdır. (1)
O günlerde Fiat firmasının egzozlarında tercih ettiği bu ad, zamanla dilimize geçmiştir. Abartmak manasında da kullanılan bu sözcük, günümüzde yüksek ses yayan egzozlara veriliyor.

Daha anlaşılır olması bakımından, biz de haberimizde ” abart ” sözcüğünü tercih edeceğiz. Ancak bu adın yasadaki karşılığının ” gürültü çıkaran araçlar ” olarak geçtiğnini de söyleyelim.

Abart egzoz cezası ne kadar?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30/1-b maddesi şöyle söyler; Diğer eksiklik ve bozuklukları olan otomobillerle, görüşü engelleyecek yada bir kaza durumunda içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike oluşturacak biçimde olan yada görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek seviyede duman yada gürültü yayan otomobilleri kullanmak yasaktır. Cezası 235 TL ve 20 ceza puanıdır.

Söylediğimizden de anlaşılacağı gibi, yasak olan abart egzoz takmak değil, egzozdan gürültü olmasıdır.

Abart egzozdan dolayı araç bağlanır mı?

Otomobilinizin gürültülü çalıştığı için 30/1-b maddesinden ceza yazılırsa; 1. seferde size 7 güne dek izin verilir. Bu izin 1 gün de olabilir, 7 gün de. Her şehrin değişik bir uygulaması var. Örneğin; Ankara’da bu biçimde otomobillere izin verilmeden, doğrudan otoparka gönderiliyor. Bu uygulamayı, her şehrin valilik ve emniyet müdürlüğü ortaklaşa tespit ediyor.

Eğer belirtilen zaman içinde egzozu söktürmediyseniz ve izin bitiminde yeniden yakalanırsanız, bu defa araç otoparka götürülür ve egzoz orjinal hale döndürülmeden çıkış olmaz.

Son Dakika Otomobil Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal