Otobüs yolculuğu yapacaklara dikkat! Emniyet kemeri zorunlu oldu!

Yeni düzenlemeyle şehirlerarası otobüslerde uçaklarda olduğu gibi sesli ve görüntülü emniyet kemeri uyarısı yapılacak, takmayanlara ceza verilecek. Emniyet kemeri takmadığı belirlenen yolculara 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacak.

08.07.2022-10:34 - (Son Güncelleme: 08.07.2022-10:55) Otobüs yolculuğu yapacaklara dikkat! Emniyet kemeri zorunlu oldu!

Yeni düzenlemenin gelmesiyle beraber şehirlerarası otobüslerde uçaklarda olduğu gibi sesli ve görüntülü emniyet kemeri uyarısı yapılacağı açıklandı. Uyarılara uymayanlara ceza kesilecek. Emniyet kemeri takmadığı belirlenen yolculara 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Denetimler artacak

Şehirler arası otobüs firmaları, uçaklarda olduğu gibi seyahate başlamadan önce emniyet kemeri kullanım zorunluluğuna ilişkin sesli veya görüntülü şekilde yolcuları bilgilendirecek, kurala uymayan otobüs firmaları ile yolculara yaptırım uygulanacak. Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle can güvenliğinin korunması hedefleniyor. Bakanlık söz konusu bilgilendirmenin içeriğine ilişkin ayrıca düzenleme yapabilecek. Bu kurala uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 uyarma cezası verilecek. Yeni düzenleme sonrasında denetimlerde artacak.

Denetimler artacak

İdari yaptırım

Uyarılara uymayanlara ceza kesilecek. Emniyet kemeri takmadığı belirlenen yolculara 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Can kaybını yüzde 45 azaltıyor

Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolu Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereğince sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunuyor. Araç içi güvenliğin en önemli unsurlarından olan emniyet kemerleri kazalarda çarpmanın etkisiyle oluşan kuvveti vücuda eşit dağıtarak ağır yaralanma riskini azaltır. Araçta emniyet kemeri kullanımı yaşanan kazalarda görülen can kaybı riskini yüzde 45, ağır yaralanma riskini yüzde 60 azaltıyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal