Osmanlı'nın İlk Kadın Ressamı Mihri Müşfik Hanım Kimdir?

Sanat dünyasında her zaman kadınların kendisini ifade etmesi gerektiğini savunan ilk kadın ressamımız Mihri Müşfik Hanım, Atatürk Portresi eseriyle biliniyor. Peki, Mihri Müşfik Hanım'ın eserleri nelerdir?

25.03.2020-17:00 - (Son Güncelleme: 24.01.2022-16:49) Osmanlı'nın İlk Kadın Ressamı Mihri Müşfik Hanım Kimdir?

İlk Türk kadın ressam olan Mihri Müşfik Hanım, Atatürk portresi ve Papa'yı resmeden ilk farklı dinden insan olmasıyla tarihte yerini aldı. Birçok kadın ressamın yetişmesini sağlayan Mihri Müşfik Hanım, Türk resminin en önemli figürlerinden biridir.

KİMDİR?

İlk Türk kadın ressamımız Mihri Müşfik Hanım 26 Şubat 1886 yılında Kadıköy'deki Rasim Paşa Konağı'nda dünyaya gelmiştir.Edebiyat ve müzik alanında iyi bir eğitim alan Mihri Hanım, Sultan 2. Abdülhamid'e sunduğu resmin beğenilmesiyle saray ressamı Zonara'dan ders alma şansını yakalamıştır. 2 yıl eğitim alan Mihri Hanım, öğrenimini Roma ve Paris'te sürdürmüştür. Müşfik Bey ile o yıllarda evlenen Mihri Hanım bu yüzden Mihri Müşfik olarak anılır.

ESERLERİ

Pek çok kadın sanatçının yetişmesine önderlik eden Mihri Hanım, ülkemizde çağdaş Türk kadın ressamlarının ilkidir. O dönem genç kızlar için resim atölyeleri de gerçekleştiren Mihri Hanım, bir portre ressamıdır.
Edebiyat-ı Cedide şairlerinin yazdıklarını resimleyen Mihri Hanım 1915 yılında Tevfik Fikret öldükten sonra yüzünün heykelini yaparak ilk mask çalışması yapan sanatçı unvanına da sahip olmuştur.
1914 yılında İnas Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurulmasını sağlayan sanatçı buranın kadınlara açılmasını sağlayarak kadın ressamlara öncü olmuştur. Mihri Müşfik Hanım'ın en bilinen eserleri şu şekildedir:


- Kadın Portresi

- Genç Kadının Portresi

- Peçeli Kadın

- Naile Hanım

- Hariciye Nazırı Asım Bey’in eşi Letta Asım, Baloya Giderken

-  Mevsume Yalçın Portresi

- Namaz Kılan Halayık 

- Atatürk Portresi (1922)

- Ümit Cahit Yalçın Portresi

- Çingene Kız

ATATÜRK VE PAPA PORTRESİ  

Atatürk'ün ayakta pelerinli bir portresini de yapıp kendisine veren usta ismin günümüze ulaşmış 150 eseri bulunur. Aynı zamanda Papa'nın Hristiyan olmayan biri tarafından yapılan ilk portresi de Mihri Müşfik Hanım'ın elinden çıkar.
Hakkında yazılar yazılan, önemli dergilere resimleri kapak olan Mihri Hanım'ın eserleri yurt dışında da sanatseverlerle buluşmuştur.
Sanata adadığı ömrü Amerika'da yoksulluk ve yalnızlık içinde 1954 yılında son buldu ve kimsesizler mezarlığına gömüldü. Türkiye'de yaşamamasının sebebi olarak bastırıldığı ve cinsiyetçiliğe uğradığı belirtiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal