Osmanlı’nın En Güzel Sultanı

Osmanlı’nın en güzel sultanı Hürrem Sultan olarak anılır. Aslına bakılırsa şuanın güzellik standartları ile bir değerlendirme yapılmaması gerekiyor. Hatta bunun tam aksine güzelliğin o dönemde güç ve kararlılık ile alakalı olduğunun da belirtilmesi gerekiyor.

25.07.2020-10:55 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-10:53) Osmanlı’nın En Güzel Sultanı

Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi olan Hürrem Sultan saltanatın en güzel kadınları arasında yer alıyor. Yapılan portrelerinden bu anlaşılırken aynı zamanda tarihin yapraklarına adını geçirmiş olması da ne derece kararlı ve idealist olduğunu gösteren hususlardandır.

Hürrem Sultan Kimdir?

Osmanlı’nın en güzel sultanı olarak bilinen Hürrem sultan hakkında bilinmesi gereken bazı hususlar;

  • Lehistan bölgesinde doğmuştur. Gerçek adı Alexandra olarak kayıtlara düşülmüştür.
  • Daha sonrasında padişahın haremine girmesinin akabinde adı Hürrem olarak anılmaya başlamıştır.
  • Şehzade Mehmet, Selim, Beyazıt ve Cihangir’in annesidir. Şehzade Selim bu çocuklar arasında tahtı alma hakkını elde etmiştir.
  • Atmış olduğu en önemli adımların başında uzun senelerdir ara verilen bir gelenek olan dini nikah kıymayı yeniden başlatmış olması geliyor. Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan ile nikah kıyması büyük ses getirmiştir.
  • Yaptırmış olduğu hayırlar ve kurmuş olduğu vakıflar ile de halkın çok daha yii koşullarda yaşaması için büyük çaba sarf etmiştir.

Bu detaylara bakıldığı zaman ne derece etkin bir yapıya sahip olduğunu daha net bir biçimde görebilirsiniz. Tarihi kayıtlardan rivayet edildiğine göre Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan vefat ettiği zaman büyük bir üzüntüye gark olduğu da dile getirilmiştir.

Naaşı Nerededir?

Osmanlının en güzel sultanı olarak bilinen Hürrem Sultan’ın naşı Süleymaniye Camii kapsamında yer alan türbede bulunuyor. Bu türbenin hemen yan kısmında yer alan türbede ise döneme damgasını vurmuş ve Osmanlı denildiği zaman ilk olarak akla gelen padişah olan Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarı bulunmaktadır. Aşkı ile tanınan bu iki gönül insanı yattıkları kabir bakımından da ayrı düşmemişlerdir.

Mihrimah Sultan Unutulmamalı!

Güzelliği ile adından söz ettiren biri diğer sultan da kesinlikle Hürrem Sultan’ın kızı Mihrimah’tır. Kanuni için çok özel bir yere sahip olan Mihrimah Sultan dönemin adından en sık söz ettiren nahifliği ile dikkat çeken sultanları arasında kendini göstermektedir. Babası Kanuni Sultan Süleyman da bu geleceği öngörür gibi ona güneşin ve ayın sultanı adını koymuştur.

Bu noktada Rüstem Paşa ile evlendirilerek aynı zamanda siyasi alanda da hakimiyetini kurma imkanını elde etmiştir. Adından söz ettiren sultanlar Osmanlıda perde arkasında hakimiyetlerini sürdürmektedir. Seslerini çok duyurmasalar dahi yönetim kadrosunda adından sıklıkla söz ettirdikleri, güzellikleri kadar stratejik adımları ile de devlet yönetimine dokunuşlar yaptıkları görülüyor. Mihrimah sultan da Hürrem sultan da tam da bu tanıma uyan sultanlar arasında bulunmaktadır. Mihrimah Sultan’ın stratejik evliliği, güzelliği makul yapısı yüzyıllar sonrasında bile konuşuluyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal