Osmanlı’nın En Güçlü Padişahı

Osmanlı’nın en güçlü padişahı denildiği zaman akla birçok farklı isim geliyor. Bulundukları ve hükmettikleri döneme kadar her birinin farklı alanlarda büyük başarılar kaydettiği de görülmektedir. Fakat bu konuda herkesin hem fikir olduğu isim Fatih Sultan Mehmet'tir.

25.07.2020-10:45 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-10:42) Osmanlı’nın En Güçlü Padişahı

Uygarlığımıza İstanbul’u hediye eden Fatih Sultan Mehmet'in sadece ülkemiz için değil aynı zamanda dünya için de büyük bir değer olduğu fark ediliyor.

İstanbul’un Fethi: Yükselişin Zirvesi!

Osmanlı’nın en güçlü padişahı Fatih Sultan Mehmet olarak tanımlanıyor. Bu noktada en temel sebep ise kesinlikle İstanbul’un fethi gelmektedir. İstanbul’un fethedilmesi ile beraber hem çağ açan çağ kapayan bir isim haline gelmiş hem de Kayzer-i Rum unvanını da elde etmiştir. Anadolu coğrafyasında bulunan biri beyliğin bu derece global bir başarıya imza atması da büyük bir şaşkınlık ve korku uyandırmıştır.

Hatta Haçlıların bu noktadan sonra Fatih ve genel manada Osmanlıyı rakip olarak görmeye başladığı da fark ediliyor. Fethin daha öncesinde İstanbul defalarca kuşatma altına alınmıştır. Fakat ne yazık ki bu kuşatmalardan başarılı bir sonuç alınmamıştır. Hatta bunun tam tersine büyük bir hezimet ile tamamlanarak elde bulunan farklı toprak parçalarının da kaybedilmesine neden olmuştur.

Kültür Konusunda Yetkinliği Dikkat Çekiyor!

Hakim olduğu diller ile şaşkına uğratan Fatih’in bu derece global bir bakış açısına sahip olmasının sebebi aldığı eğitimden kaynaklanmaktadır. Farsçadan Fransızcaya kadar birçok farklı dile hakimdir. Aynı zamanda sanata da kapsamlı bir ilgi duymaktadır. Osmanlı imparatorları arasında kendi portresini modern manada çizdiren ilk isimdir.

Bellini gibi önemli bir isme çizdirilmiş olan bu resim maalesef ki ülkemizin himayesinde bulunmuyor. Kültür alanında sahip olduğu bu yetkinlik tam manası ile yol göstericidir. Kültürde atılan bu adımlar ülkemizin temelini oluşturan ecdadın sanata bakış açısını tanımlamak konusunda da tam bir örnek teşkil etmektedir.

Hoşgörünün Sultanı!

Osmanlı’nın en güçlü padişahı incelenirken aynı zamanda hoşgörü konusunda da ne derece örnek adımlar attığı fark edilmektedir.

  • İstanbul’un fethinden sonra dini otoritelerin yaşamına kesinlikle karışmamıştır. Kendi otoritesini kabul etmeleri kaidesi ile ilk adımlar atılmıştır.
  • Hatta Fatih kendini Ortodoksların koruyucusu olarak ilan etmiştir. Atılan hoşgörü adımlarına bakıldığı zaman arka planında ne derece akıllıca detayların gizli olduğunu da görebilirsiniz.
  • Bu alanda koruyucu ilan etmesinin asıl sebebi Hıristiyan dünyasında bir ayrılık yaratmaktır. Bu şekilde Katolik Ortodoks mücadelesinin fitilini ateşleyerek bundan kendisi karlı çıkmak için örnek adımlar atmıştır. Her zaman silah ile değil aynı zamanda atılan zekice adımlar ile de karşı tarafın güçsüz bırakılabileceği net olarak görülüyor.

Bu detaylara bakıldığı zaman gücün ne derece nahif biçimde kullanıldığı ve otoritenin ne derece ustaca kullanıldığını da görebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal