Osmanlı’nın En Güçlü Dönemi

Osmanlı’nın en güçlü dönemi incelendiği zaman açık ara şu üç padişah akla gelmektedir; Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman. Hem fetihler hem de atılan devlet yönetim adımları ve sanatsal girişimler ile harika bir süreç oluşturulmuştur.

25.07.2020-10:41 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-10:40) Osmanlı’nın En Güçlü Dönemi
Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemleri klasik tarih anlayışında yükselme devri olarak da kendini gösteriyor. Kuruluş devrinde temelleri atılmış olan devletin tam manası ile bir imparatorluk halini alması da bu şekilde olmuştur. Osmanlının en güçlü dönemi yaşanırken sadece fetihler değil kültürel manada da incelemelerin yapılması gerekmektedir.

Fatih Sultan Mehmet!

Osmanlı’nın en güçlü dönemi İstanbul’un fethedilmesi ile başlar. İmkansız gibi görülen bu fethi mümkün kılan kişi ise Fatih Sultan Mehmet’tir. Fethin hazırlıkları ile birebir ilgilenmesinden adeta kendini bu duruma adaması ile de bilinmektedir.

  • İstanbul’un fethinin öncesinde gerekli olan ön fetihler yapılmıştır. Bu şekilde İstanbul üzerinde hakimiyet kurmak kolaylaşırken farklı yerlerden destek gelmesi de tam manası ile engellenmiştir.
  • Anadolu Hisarı inşa edilmiş ve surların yıkılması için büyük toplar döktürülmüştür.
  • Fetih adımının gerçekleştirilmesi kadar bunun sonrasında takınılan tavır da ne derece nitelikli bir duruşun söz konusu olduğu hakkında ipuçları vermektedir.
  • Farklı dini gruplar üzerinde baskı kurulmaması ve otoritenin kabul edilmesi kaidesi ile kendi hayatlarına devam etmelerine imkan tanınmıştır.
  • Ayrıca Osmanlı padişahları arasında kendi portresinin yapılmasını isteyen ilk padişah olduğunun ve batıya yüzünü döndüğünün de belirtilmesi gerekiyor. Aslına bakılırsa Fatih’in attığı adımlarda tam bir Rönesans imparatoru olduğunu siz de fark edebilirsiniz. Hakim olduğu dillerden alanlara kadar her konuda yetkinliği ile dikkat çekmektedir.

Bu detaylara bakıldığı zaman hem iç hem de dış bağlamlı sonuçlarının olduğu da net şekilde kendini göstermektedir. Fatih Sultan Mehmet hem ülkemizde hem de dünyada çağ açıp çap kapatan bir imparator olarak görülmektedir.

Yavuz Sultan Selim

Osmanlı’nın en güçlü dönemi denildiği zaman akla gelen bir diğer isim de kesinlikle Yavuz Sultan Selim oluyor. Fatih’in tam tesriine odak noktasını doğu olarak belirlemiştir. Bu odak noktasından da asla eli boş dönmemiş ve şuanda da kültürel mirasımızın en önemli parçalarından olan Kutsal Emanetlerin ülkemize getirilmesine vesile olmuştur. Yapılan Mercidabık ve Ridaniye savaşlarının sonrasında zafer elde edilmiş ve en kısa süre içerisinde halifelik de Osmanlı İmparatorluğu himayesine geçmiştir. 1924 senesinde halifeliğin kaldırıldığı ana kadar süreç devam etmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman

Yavuz Sultan Selim’in oğlu olan Sultan Süleyman’ın özellikle Avrupa’da oluşturduğu korku ortamı eşsizdir. Bu noktada ülkede nizam ve intizamın oluşturulması için büyük bir çaba sarf edildiği de dile getirilmesi gereken hususlar arasındadır. Kanuni sayesinde birçok hukuki düzenlemeler yapılmıştır. Mimari alanında tam bir yükseliş dönemidir. Dönemde Mimar Sinan imzası vardır. Dönemin en büyük şaheserlerinden biri olan Süleymaniye Camii inşa ettirilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal