Osmanlı'nın En Başarısız Dönemi

1579 yılında Sokullu Mehmet Paşa'nın ölmesiyle birlikte 1699 yılında Karlofça Antlaşması'nın imzalanmasına kadar geçen zamanda Osmanlı Devleti başarısızlık yaşamıştır.

25.07.2020-10:15 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-10:13) Osmanlı'nın En Başarısız Dönemi

Osmanlı’nın En Başarısız Dönemi: 1579 yılında Sokullu Mehmet Paşa'nın ölmesiyle birlikte 1699 yılında Karlofça Antlaşması'nın imzalanmasına kadar geçen zamanda Osmanlı Devleti başarısızlık yaşamıştır.

Bu dönemde birçok olumsuzluk yaşanmıştır. Savaşların uzun sürmesi, yönetimde yaşanan sorunlar, ekonomi ve askeri alanda yaşanan aksaklıklar birçok isyanın çıkmasına sebep olmuştur.

Başarısızlığın İç Nedenleri

  • Osmanlı'nın En Başarısız Dönemi: Merkezi yönetimde oluşan aksaklıklar bozulmanın iç nedenlerini oluşturur. III. Mehmet döneminde padişahların sancağa çıkma olayına son verilmiştir. Sancağa gidilmediği için deneyimsiz ve bilgisiz padişahlar devletin başına geçmiştir. Bu durum yüzünden birçok başarısızlık görülmektedir.
  • Aynı zamanda padişah olacak adayların sancak yerine kafes usulüne uyması deneyimsiz padişahlar yüzünden birçok aksaklık görülmektedir. Yaşı gelmeden tahta çıkan padişahlar yüzünden devlet hasar almıştır. Otorite kurmada sorun ve sıkıntılar yaşanmıştır. Sarayda bulunan kadınlar arasında rekabet başlayarak rüşvet ve torpil yapılarak birçok bilgisiz insan atanmıştır.

Askeri ve Mali Sistemde Yaşanan Sıkıntılar Nelerdir?

  • Osmanlı'nın En Başarısız Dönemi: Devletin nakit paraya olan ihtiyacı artarak fetih hareketlerinde yavaşlama görülmüştür. Anadolu ve Rumeli'de yürürlüğe konan tımar sisteminde bozulmalar görülmüştür. Avrupa'da yaşanan askeri gelişmeler takip edilmeyerek donanma konusunda gelişme sağlanamamıştır. Osmanlı'da yaşanan uzun ve başarısız savaşlar yüzünden devletin gelir kaynaklarında azalma meydana gelmiştir. Aynı zamanda ganimet gelirlerinde eksilme görülmüştür. Devlet içerisinde sık sık padişah değişikliğin yaşanması cülus bahşişi dağıtımı sebebiyle gelirlerse büyük bir azalma görülür.
  • Sarayda yapılan harcamaların artması, başka ülkelere verilen kapitülasyonlar sebebiyle Osmanlı Devleti başarısızlığa sürüklenmiştir. Batı' da yeni yerlerin bulunması ve coğrafi keşiflerin başlamasıyla birlikte Osmanlı'nın elindeki İpek ve Baharat yolları önemini kaybetmiştir. Akdeniz limanlarına olan ilgi azalmıştır. Tımar sisteminin bozulmasıyla birlikte tarımda yapılan üretim düşmüştür. Vergiler düzenli bir şekilde toplanamamıştır.

Eğitim Sisteminde Yaşanan Başarısızlık Nelerdir?

  • Osmanlı Devleti Batı'da yaşanan gelişmeleri takip etmemiştir. Yer alan medreselerin Batı'daki kurumlarla eş tutulamaması son derece önemli bir konudur. Beşik ulemalığı olarak bilinen müderrislik mesleğinin babadan oğula geçmesi başarısız ve bilgisiz insanların eğitime geçmesine yol açmıştır. Yeni doğan çocuğa müderrislik unvanı verilmiştir. Medreselerde pozitif bilimlerle ilgili derslerin çıkarılmasıyla matematik, tıp, felsefe gibi bilimlerle alakalı eğitim yapılamamıştır.
  • Toplumsal alanda yaşanan olumsuzluklar ise iltizam sisteminin Anadolu ve Rumeli'de yürürlüğe konmasıyla tımar sisteminde bozulma görülmüştür. Şehirlerdeki nüfus artması birçok göçe sebep olmuştur. Devletin diğer güçlü devletlerle komşu halinde bulunması, Batı'da yaşanan Reform ve Rönesans hareketleri sonucunda teknik ve bilim alanında gelişme yaşanmasını sağlamıştır. Avrupa'da bu tarz olaylar yaşanırken Osmanlı Devleti onların gerisinde kalmıştır. Teknik ve bilim alanında gelişme yaşanmamıştır. Kapıkulu askerlerinin maaşlarının düzenli bir şekilde ödenmemesi sonucunda çeşitli isyanların çıkması birçok aksaklığa yol açmıştır. Bu dönemde Osmanlı Devleti'nde birçok başarısızlık görülmektedir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal