Osmanlı'da En Çok Toprak Kazanan Padişah Kimdir?

Osmanlı İmparatorluğu'nun 5.200.000 kilometrekarelik bir alana yayıldığı dönemler olmuştur. Zaman zaman toprak kaybetme ya da kazanma yoğunluğu olan Osmanlı'da her padişahın toprakları genişletmek için kendine özgü politikaları olmuştur.

23.07.2020-16:38 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-15:53) Osmanlı'da En Çok Toprak Kazanan Padişah Kimdir?

Dünya tarihinde en büyük yüzölçümüne ulaşan devlet Osmanlı İmparatorluğu'dur. Peki, bu konuda hangi hükümdarın ne kadar payı bulunuyor? Osmanlı Devleti, tarihte çeşitli dönemlerle değerlendirilmektedir. Yükseliş devri topraklarını genişlettiği bir dönem olurken, çöküş bunun tam tersi niteliğinde seyretmiştir. İşte detaylar…

EN ÇOK TOPRAK KAZANAN PADİŞAH

- Yavuz Sultan Selim

Yavuz Sultan Selim tahta geçtiğinde Osmanlı İmparatorluğu topraklarının yüzölçümü 2.375.000 kilometrekareydi. Yavuz Sultan Selim bunu 6.557.000 kilometrekareye çıkararak Osmanlı topraklarını yaklaşık 2,5 kat çoğaltılmıştır. Bu anlamda Osmanlı'da en çok toprak kazanan padişah Yavuz Sultan Selim diyebiliriz. Yavuz Sultan Selim Ordu öldüğünde Osmanlı topraklarının 1.702.000 kilometrekaresi Avrupa'da, 2.905.000 metrekaresi Afrika’da, 1.905.000 kilometrekaresi Asya'da bulunuyordu. Mısır'a sefer düzenleyerek kutsal toprakları Osmanlı İmparatorluğu'na katmıştır. Şam ve Kudüs’ü ele geçirmiştir. Ayrıca kendisine Mekke ve Medine’nin hizmetkarı ünvanı verilmiştir. Halifelik Osmanlı’ya geçmiştir. Döneminde İpek yolu ve Baharat Yolu’nu Osmanlı hâkimiyetine almıştır.  

- Kanuni Sultan Süleyman

Yavuz Sultan Selim'in oğlu Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı İmparatorluğu'nu yüzölçümü olarak en çok genişleten padişahtır. Kanuni Sultan Süleyman tahta geçtiğinde Osmanlı İmparatorluğu 6.557.000 kilometrekarelik bir alana hükmediyordu. Kanuni bu yüz ölçümünü 14.983.000 kilometrekareye çıkarmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı toprakları Yavuz Sultan Selim dönemine göre 2.2 kat çoğalmıştır. Bu bağlamda Osmanlı topraklarını en çok genişleten padişah Kanuni Sultan Süleyman diyebiliriz.

Hangisinin daha fazla toprak kazandığı konusu yıllardır süregelen tartışmalara sebep oluyor. Yavuz Sultan Selim’de Kanuni Sultan Süleyman'da Osmanlı İmparatorluğu'na oldukça fazla toprak katmıştır. Sayılara baktığımızda Osmanlı'da en çok toprak kazanan padişah Yavuz Sultan Selim, Osmanlı topraklarının en geniş yüzölçümüne ulaştığı dönem ise Kanuni Sultan Süleyman dönemi diyebiliriz.


DİĞER PADİŞAHLAR

- Osman Gazi: Osman Gazi öldüğünde Osmanlı İmparatorluğu toprakları 5.931 kilometrekareydi.

- Murat Hüdavendigar: Osmanlı topraklarını 880.000 kilometrekareye çıkardı. Bunu şimdiki Türkiye toprakları kadar bir alan olduğunu söyleyebiliriz.

- II. Beyazıt: II. Beyazıt döneminde Osmanlı toprakları 2.375.000 kilometrekareye ulaşmıştı.

- II. Selim: II. Selim döneminde Osmanlı toprakları 15.612.000 kilometrekareye kadar genişledi.

- III. Murat: III. Murat önüne Osmanlı'nın en geniş toprak bütünlüğüne sahip olduğu dönemdir. Bu dönemde Osmanlı toprakları 19.902.000 kilometrekareye kadar genişlemiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal