Osmanlı geleneği ''Zimem Defteri'' Kars’ta halen yaşatılıyor!

İhtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla uygulanan "zimem defteri" yöntemi, Osmanlı döneminden geliyor. Borçların ödendiği bu gelenek, Kars'ta Valilik öncülüğünde halen yaşatılıyor.

16.03.2024-12:59 - (Son Güncelleme: 16.03.2024-15:13)

Osmanlı zamanında Ramazan ayında Zimmet defteri yöntemi kullanılırdı. Gelenek bugünde "Kars Omuz Omuza" projesi kapsamında, kentteki esnafa giden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ekipleri, burada ihtiyaç sahiplerinin veresiye borçlarını tek tek hesaplanarak belirliyor. 

Borçlar tek tek hesaplanıyor!

Kars'ta zimmet defteri geleneği devam ediyor

Borç hesaplandıktan sonra, hayırsever iş insanlarının desteğiyle ihtiyaç sahiplerinin borçlarını silen SYDV ekipleri, iş yerlerinin camına da "Bu bakkalda vatandaşlara ait tüm borçlar Valiliğimiz aracılığıyla hayırseverlerimiz tarafından ödenmiştir, hayırlı ramazanlar" notu asılıyor.

İhtiyaç sahiplerinin borçları siliniyor!

AA’dan ulaşılan bilgilere göre, Vali ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, veresiye defteri olarak bilinen ‘‘zimem defteri’’ geleneğini Kars'ta da yaşattıklarını söyledi. Polat, sözlerine şöyle devam etti: "Zimem defteri bizim örf ve adetimiz. Osmanlı İmparatorluğu zamanında zimem defteri uygulaması tüm vatandaşlar tarafından uygulanırdı. Bunun güzelliği, borcun kim tarafından ödendiği belli olmuyor. Biz de 'Kars Omuz Omuza' projesiyle ramazanın bereketini hep beraber yaşayalım diye zimem defteri uygulamasını başlattık. Şu anda hayırsever hemşehrilerimizin destekleriyle mahalle bakkallarımızın zimem defterini satın alıyoruz, ihtiyaç sahibi ailelerimizin borçlarını kapatıyoruz."

Valilik sadece aracı oldu!

Kars'ta zimmet defteri geleneği devam ediyor

Şu ana kadar 148 kişinin borcunun kapatıldığını anlatan Vali Polat, borçları tamamen hayırseverler tarafından kapattığını belirterek, Valilik olarak sadece bu hayır işine aracı olduklarını yani yardım sever insanlarla ihtiyaç sahibi insanlar arasında köprü görevi üstlendiklerini aktardı.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal