Osmaniye Müzeler Listesi

Osmaniye'de yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezebileceği birçok müze bulunur. Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Kastabala- Hierapolis, Kent Müzesi bunlardan sadece birkaçı.

08.07.2020-12:18 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-16:29) Osmaniye Müzeler Listesi

Kent Müzesi

Osmaniye Müzeler Listesi:  Merkezde yer alan bu müze zamanında sosyal tesis ve düğün yeri olarak kullanılmıştır. Ancak  Selçuklu mimarisiyle tekrardan düzenlenip kent müzesi haline getirilmiştir. Bu müze Osmaniye'nin geçmişten geleceğe değiştiği yönlerini ele alıyor. Tarım, sanat, ticaret, sosyal hayat ve siyaset gibi birçok tema etrafında birleşen müze şehri tanıtma amacı gütmektedir. Bu şehre ait olan çeşitli eşya ve mimari yapıları ortaya koyarak geleneksel ve modern bakış açısını ortaya çıkartmaktadır. Kişilere tarihi ve kültürel açılardan değişik bakış açıları kazandırmaktadır. Müzenin hem dışardan hem de içerden yapılışı harika bir mimari yapıyı ortaya koymaktadır. Geceleyin belli olan ışıklandırması müzeye ayrı bir hava katmaktadır.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Osmaniye Müzeler Listesi:  Osmaniye'nin en popüler müzelerinden biri olarak yerli yabancı birçok turistin ilgi odağı olmayı başarmıştır. Karataş olarak bilinen yapı Aslantaş'ın taş olarak yapılmış heykeller üzerindeki aslan figürünün bulunduğu yer olarak dikkat çekmektedir. Milli parkın içinde yer alan açık hava müzesi değişen mimari yapıları gözler önüne seriyor. Roma ve Bizans döneminden yapıların kaldığı bu müze, günümüzde meşe, maki, kızılçam ormanları gibi birçok doğal unsuru da içerisinde barındırıyor. Özellikle fauna ve flora türlerinin yaşadığı bir yer olarak fotoğrafçıların vazgeçilmez yerlerden biri olmaktadır. Tarihi kalıntılar ise geçmiş dönemlerde Adana hükümdarı olarak bilinen Asativata'nın dışardan gelecek düşman kuvvetlerine karşı kurduğu bir kalenin günümüze gelen parçalarıdır. Asurluların yakması üzerine eski halinden eser kalmamıştır. Anadolu'da bilinmeyen dönemlere ışık tutan yapılardan biri de kale içerisinde bulunan yazıtlardır. Bu döneme ait olan bu yazıtları açık hava müzesi içinde görebilirsiniz. O dönemin yazısını, sanatını ve zihniyetini ortaya koyan çarpıcı belgelerden oluşmaktadır.

Kastabala- Hierapolis

Osmaniye Müzeler Listesi:  Kilikya olarak bilinen bölgede bulunmaktadır. Kastabala’dan çıkarılan eserler müze ile halka açılacaktır. Ceyhan Nehri yakınında Cevdetiye ve Karatepe yolları üzerinde bulunan bu yapı Ortaçağ döneminde yapılan kale etrafında gelişen mimari bir yapıdır. Çeşitli Roma dönemlerine ev sahipliği yapan bu yerin arkeolojik buluntuları tam anlamıyla araştırılmamıştır.  Araştırılan bilgileri göre Bizans İmparatorluğu zamanında değerini kaybeden yapı Haçlı Savaşlarının çıkmasıyla daha çok yıpranmıştır. Yaşam alanı her ne kadar yenilenmeye çalışılsa da toparlanması pek mümkün değildir. Sondaj ve kazı çalışmaları sayesinde Kuş Cenneti yakınlarında verimli bir ovanın varlığı keşfedilmiştir. Kültür merkezi olması sebebiyle sanat, din, toplum ve ekonomik koşullar yapılan araştırmalarla birlikte ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda mimari yapı içerisinde kale, tiyatro alanları, dükkan ve kilise gibi birçok unsur yer almaktadır. Yapılan kalenin dışardan gelebilecek tehditlere karşı önlem amacıyla inşa edildiği düşünülmektedir. Helen zamanında yapılan tiyatro geleneğine ait unsurlar da kazı çalışmaları arasında farkedilmiştir. Bizans, Roma ve Kilikyalı milletlere ev sahipliği yapan bu mimari yerli yabancı birçok turistin ilgi odağı olmuştur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal