Osman Gazi neden, ne zaman öldü? Gerçek tarihte Osman Gazi'nin ölüm sebebi nedir? Osman Gazi hayatı ve biyografisi

ATV ekranların sevilen dizilerinden birisi olan Kuruluş: Osman dizisinin yayınlanan 91'inci bölüm fragmanında görülen Osman Bey'in ölümünün planlanması gerçekte Osman Gazi'nin nasıl ve ne zaman vefat ettiğinin merak edilmesine neden oldu. Bunun üzerineyse Osman Gazi'nin nasıl öldüğü araştırılmaya başlandı. Peki, Osman Gazi neden, ne zaman öldü? Osman Gazi'nin ölüm sebebi nedir? Osman Gazi hayatı hakkında merak edilenler...

20.04.2022-20:17 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-20:17) Osman Gazi neden, ne zaman öldü? Gerçek tarihte Osman Gazi'nin ölüm sebebi nedir? Osman Gazi hayatı ve biyografisi

Kuruluş: Osman adlı dizinin 91'inci bölüm fragmanının yayınlamasıyla beraber Osmanlı'nın kurucusu olan Osman Gazi'nin hayatı yeniden merak edilir oldu. Kuruluş Osman dizisinin yayınlanan 91'inci ölüm fragmanında görülen Osman Bey'İn ölümünün planlanmasının ardından tarihte Osman Gazi'nin neden ve nasıl öldüğü araştırılır oldu. Bunun üzerine tarihte Osman Gazi'nin ölümü merak edilen konular arasında girdi. Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi'nin vefatına dair ayrıntılar...

Osman Gazi kimdir?

I. Osman ya da Osman Gazi olarak bilinen Osman Gazi, 1258 yılında Söğütte doğmuştur. Fahrüddin ya da Osmancık mahlasıyla da bilinen Osman Gazi, Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve aynı zamanda ilk padişahı olan Türk hükümdardır. Bursa'da 1324 yılında öldüğü bilinmektedir. Dedesinin Süleyman Şah ya da Gündüz Alp isimli Kayı Beyi olduğu bilinmektedir.

Büyükannesi Hayme Hatun (Süleyman Şah'ın eşi), babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hatun'dur. Âşıkpaşazâde'nin 14. Bâb'ına göre Osman Gazi bir yandan kendisinin "Gök Âlp" soyundan olduğunu ileri sürerken, diğer yandan ise kendi dedesinin isminin Kaya Alpoğlu Süleyman Şah değil de Kutalmışoğlu Süleyman Şah olduğunu söylediği iddia edilmektedir.

Osman Gazi

Osman Gazi nasıl ve ne zaman öldü?

Osman Gazi, yaşamının son zamanlarında yaşının ilerlemesinden ve "damla illeti" denilen, bilinen ismiyle gut hastalığı, hastalıktan dolayı tarihçilerin aktardıklarına göre, beylik idaresini oğlu Orhan Bey'e bırakmıştı. Fakat Osman Gazi'nin tam olarak ne zaman öldüğü ve Orhan Bey'in ne zaman beylik idaresini tamamen eline aldığı tartışmalı bir konudur.

Tarihçilerin anlatımlarına göre 1320 yılından sonra gerçekleşen olaylarda Osman Gazi'nin ismi geçmemektedir. 15'inci yüzyıl Osmanlı tarihçilerinden Ruhi Çelebi 1481 tarihine kadar getirdiği Tevarih-i Âli Osman adlı tarih eserinde Osman Bey'in 1320 yılında öldüğünü bildirmektedir.

II. Mehmet ve II. Bayezid dönemlerinde yaşayan ve 1502 yılına kadar olanları inceleyen Oruç Bey'in "Tevarih-i Âli Osman" isimli tarih eserindeyse Osman Bey'in ölüm tarihi 1327 olarak verilmektedir.

Diğer tarihçiler göre Osman Bey'in ölüm yılı bu iki üç tarih arasındadır. Modern tarihçi Necdet Sakaoğlu "1320'den sonraki olaylarda Osman Bey'in adı geçmezken, oğlu Orhan'ın 1324'te bey olduğunu kanıtlayan belgelerden söz edilir" deyip Osman Bey'in ölümünün 1324'te olduğunu ileri sürmektedir.

Osman Gazi

Osman Gazi nerede vefat etti?

Osman Bey'in ölüm yerinin nerede olduğuna dair de kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tartışmalara nail olan bu konu üzerine yapılan tartışmalar sonrası Osman Gazi'nin Söğüt'te öldüğü ileri sürülmektedir. Bazı tarihçilere göreyse Bursa'nın onun ölümünden önce Osmanlı Devleti eline geçtiğini kabul ederek, Bursa'da öldüğünü iddia etmektedir. Fakat, Bursa'nın Orhan Gazi tarafından kendi beyliği döneminin başında fethedildiği üzerinde Osmanlı tarihçilerinin çoğu hemfikirdir. Osman Gazi'nin ilk Söğüt bulunan babası Ertuğrul Gazi'nin türbesine gömüldüğü ve daha sonra Bursa'nın fethedilmesinin ardından Söğüt'ten alınıp Bursa kalesinde Osmaniye Meydanı'nda bulunan Gümüşlü Kümbet'e (Aya Elia) gömüldüğü kabul edilmektedir.

Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi'den yaklaşık 4.800 km² olarak devraldığı Osmanlı toprağını oğlu Orhan Gazi'ye 16.000 km² olarak devrettiği hesaplanmıştır.

Osman Gazi Türbesi nerede?

Osman Gazi Türbesi, Bursa'nın Tophane ilçesindedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal