OSB Başkanı merak edileni açıkladı: Sıfır araçlara ÖTV indirimi gelecek mi?

Türkiye’de sıfır araç fiyatlarının ulaştığı boyut sebebiyle vatandaşlar araç sahibi olma hayalini uzun süreli olarak erteledi. Son zamanlarda konuşulmaya başlanan ÖTV indirimi hakkında önemli değerlendirmeler yapan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, ‘’Sıfır araçlara ÖTV indirimi gelecek mi?’’ sorusunu yanıtladı. İşte haberin detayları...

17.10.2022-10:45 - (Son Güncelleme: 17.10.2022-16:50) OSB Başkanı merak edileni açıkladı: Sıfır araçlara ÖTV indirimi gelecek mi?

Araba sahip olmak isteyen vatandaşlar, araba fiyatlarının nispeten inmesini sağlayacak olan ÖTV indirimi konusundaki son gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. Konu hakkında bir açıklama yapan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, ÖTV matrahlarında güncelleme yapılması konusuna açıklık getirdi.

Sıfır araçlara ÖTV indirimi gelecek mi?

Türkiye’deki ÖTV sisteminin araç fiyatlarındaki artış yangınına benzin döktüğünü söyleyen Eroldu, “Üreticinin 10 TL maliyet artışı yaptığı bir araç, yüksek ÖTV’den dolayı 20 TL olarak piyasaya çıkıyor. Bu tabii ki, Türk müşterisinin alım gücüne önemli oranda olumsuz bir etki yapıyor. Ben şahsen ÖTV matrahlarının güncellenmesine ihtiyaç olduğu görüşündeyim. Fakat böyle bir değişikliğin olacağını beklemiyorum. Diğer yandan, bu yöndeki söylentiler, iç piyasaya zarar veriyor. Çünkü bunları dikkate alarak bazı müşterilerde erteleme kararları olabiliyor. Bu mutlaka yönetmemiz gereken bir konu” diye konuştu. 

Sıfır araçlara ÖTV indirim

Son olarak Ocak ayında güncellenmişti

Son olarak Ocak ayında güncellenen ÖTV sistemine göre motor silindir hacmi 1,6 litreyi geçmeyen araçlarda yüzde 45 ÖTV oranı için belirlenen matrah limiti 120 bin lira oldu. Yüzde 50 ÖTV için belirlenen matrah üst sınırı ise 150 bin TL iken, yüzde 60 ÖTV için 175 bin TL ve yüzde 70 ÖTV için 200 bin TL’ye yükseldi. 353 bin TL ile 401 bin TL arasında kalan otomobiller yüzde 70'lik ÖTV dilimine, 401 bin TL'den daha pahalı otomobiller ise yüzde 80'lik ÖTV dilimine giriyor. Ancak şu anda yüzde 70 ÖTV diliminin altında kalan bir otomobil kalmadı.

ÖTV indirimi konusunun ilerleyen aylarda Meclis’in gündemine getireceği ifade ediliyor. Fakat şu anda resmi bir açıklama yapılmadı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal