Oruç Tutmanın Beyin Üzerindeki Etkisi

Müslümanlar için farz olan oruç insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Beden sağlığının yanı sıra ruhsal ve psikolojik olarak da fayda sağlayan oruç, kişinin sabretmeyi, empati kurmayı öğrenmesine katkı sağlar. İşte orucun beyin sağlığı üzerindeki etkisi…

27.04.2020-15:49 - (Son Güncelleme: 27.04.2020-15:08) Oruç Tutmanın Beyin Üzerindeki Etkisi

Ramazan ayında kişinin empati kurmayı, sabretmeyi öğreneceğini ve manevi anlamda güçleneceğini belirten Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, oruç tutmanın insan sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsetti. İşte detaylar…

ORUÇ TUTMANIN BEYNE FAYDALARI NELERDİR?

Ramazan ayı boyunca, beynimiz diğer organlarımızın yanı sıra tam kapasite çalışmaktadır. Bunun nedeni ise diğer organlarımızın Ramazan Ayı'nda beyne daha az uyarı göndermesidir.

Tüketilen besinlerin azalması ve vücudun uzun bir süre aynı saatlerde yemek yemeye alışması, beynin rahatlamasını sağlamaktadır. Bilimsel araştırmalar sonucunda, orucun beyin sağlığı üzerindeki etkileri kanıtlanmıştır. Kişi, oruçlu olduğu zamanlarda beyninde, nörotrafik faktör denilen protein üretimi artış göstermektedir. Beyin türevli nörotrafik faktör, salgı proteini olup beyinde ve kan dolaşımında bulunmaktadır. Kişide, oruçla artan bu faktör; kişinin gelişiminde, canlılığında ve işlevlerini yerine getirmede oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Oruç tutmanın, zihinsel fonksiyonları arttırdığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarmıştır. Oruç, beyinde yeni kök hücrelerinin oluşmasını destekler ve bu işleve yardımcı olacak kimyasalların salgılanmasına yardımcı olur.

ORUÇ TUTMADAN ÖNCE HAZIRLIĞINIZI YAPIN

Gün içerisinde çok fazla çay ve kahve içen bir kişi oruç tuttuğu zaman, kafein yoksunluğuna bağlı olarak dikkat düşmesi, dalgınlık, uykuya meyil, tahammülsüzlük, huzursuzluk ve gerginlik gibi durumlar yaşayabilir. Bu nedenle kişi normalde hoşgörü ile karşılayabileceği birçok şeye aşırı tepki gösterebilir.

Aynı zamanda baş ağrıları ve hafif dengesizlik görülebilir. Normal zamanda çok fazla kafein tüketen bir kişinin, bu tarz kafein yoksunluğu belirtileri yaşamaması için Ramazan ayına girmeden önceki günlerde, kafein miktarını azaltarak vücudunu oruca hazırlaması gerekir.

Özellikle araç sürücülerinin, oruç esnasında düşük kafein seviyelerinin neden olduğu dikkat eksikliği ve dalgınlık durumlarına karşı tedbirli olmaları gerekir. Oruçlu olmanın bilinci ile düşük hızda seyretmeli, ani manevralardan kaçınmalı, trafik kurallarına karşı her zamankinden daha dikkatli olmalıdır.

SADECE MANEVİ HUZUR DEĞİL, PSİKOLOJİK DİNGİNLİK DE SAĞLIYOR

Oruç tutmak kişinin psikolojisine de olumlu etki etmektedir. Ramazan Ayı'nda; gün içerisinde oruçlu olmanın verdiği manevi huzur, kalabalık iftar sofraları kişinin kendini psikolojik olarak iyi hissetmesine neden olmaktadır.

Oruç tutmak yalnızca uzun saatler boyunca bir şeyler yiyip içmemek değildir. Oruç; empati kurma, sabretme gibi duyguların da pekişmesine katkı sağlar. Oruç, bireyin sinirlerine hâkim olmasını ve başka kişilerin huzurunu kaçırmamasını sağlar. İnsanlar oruç tutarak iç disiplinini sağlar ve bu sayede güçlü dürtülerini kontrol altına almayı öğrenir.

Oruç tutarken birtakım bedeni arzulardan da bir süreliğine uzaklaşırız. Bu sayede işlerimize daha çok odaklanmak ve yoğunlaşmamız mümkün olur. Oruçlu iken bedenimiz lüzumsuz metabolik aktivitelerle meşgul olmayacağı için algılama ve öğrenme faaliyetleri çokça artar. Hafıza ve belleğimiz güçlenir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal