Oruç tutmadan önce abdest alınmalı mı, abdestsiz oruç tutulur mu, niyet edilir mi?

Ramazan ayının gelmesi insanların oruç ibadeti ile ilgili birçok sorunun cevabını da merak etmesini beraberinde getirdi. Peki orucu bozan şeyler nelerdir? Oruca niyetlenmeden önce abdest almak gerekli midir? Oruçlu iken cünüp olmanın hükmü ne olur? Tüm detaylar haberimizde.

01.04.2022-22:11 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-22:11) Oruç tutmadan önce abdest alınmalı mı, abdestsiz oruç tutulur mu, niyet edilir mi?

İnsanlar 1 ay boyunca oruç tutarak İslam dininin getirdiği sorumlulukları yerine getirecek. Oruç tutmanın kişiye en çok nefsine hakim olması gerektiğini öğrettiği biliniyor. Peki oruç tutmadan önce abdest alınmalı mıdır? Oruçluyken cünüp sabahlanır mı? Orucu neler bozar? İnsanların araştırdığı tüm soruların cevapları haberimizde yer alıyor.

Oruca niyetlenmeden önce abdest alınmalı mıdır

Cünüp olmak dinen oruç tutmaya engel bir durum değildir. Oruca başlamadan önce de, oruçluyken de rüyada ihtilam olma durumu olsun cünüplük oruca engel olmaz. Fakat cünüp olmuş kişinin bir an önce temizlenmesi gerekmektedir. Cünüp olunan süre bir namaz vakti geçmemelidir olarak bilinir. Gusül abdestinin bir namaz vaktinden fazla ertelenmesi günahtır. Geciktirilirse namazın terk edileceği bilinir. 

Oruçluyken elle tatmin olunur mu

Oruçluyken kişiler en çok nefislerine hakim olmayı öğrenirler. Cinsellik ile ilgili arzulara yenilmekte nefislerine hakim olamadıklarını gösterir. Oruç tutarken el ile tatmin olmakta orucu bozar. Bu eylemden sonra kaza orucu tutmak yetmez, kişinin tövbe etmesi de gerekir. Özürsüz olarak orucunu bozan kişiler büyük günah işlemiş sayılırlar. 

Orucu neler bozar

Oruç ibadeti temel olarak yemek, içmek, cinsellikten uzak durmak ve bu konularda iradeli olup nefse hakim olmaktır. Tüm bu davranışlar orucu bozar. Aynı zamanda bağımlılık yapan maddelerin tüketilmesi, sigara, nargile gibi tütünlerin ve uyuşturucuların tüketilmesi de orucu bozar. Aynı zamanda ne gerekçeyle olursa olsun ağızdan alınan ilaçların da orucu bozduğu bilinmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal