Onlarca şirket ve kurum depremzedeler için seferber oldu

Kahramanmaraş’ın Pınarcık ve Elbistan merkezli iki depremin 10 ilde neden olduğu yıkımın ardından yaralarını sarmak için iş dünyası seferber oldu. Birçok şirket ve kurum, deprem bölgelerini nakdi ve ihtiyaç malzemesi gönderdi.

09.02.2023-14:52 - (Son Güncelleme: 09.02.2023-17:31) Onlarca şirket ve kurum depremzedeler için seferber oldu

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depreme odaklandı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası başta Kahramanmaraş olmak üzere Diyarbakır, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Kilis, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkımlar yaşandı.

Birçok şirket ve kurumdan destek

Dünya'da yer alan haberde, devlet bölgenin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken bu acı günlerde iş dünyası da elini taşın altına oydu. Şirket ve kurumlar nakdi ve ihtiyaç malzemesi yardımında bulunurken, bir taraftan da AFAD’ın açıkladığı ayni ihtiyaç listesi malzemelerini temin ederek bölgeye göndermeye devam ediyor.

İşte sivil toplum kuruluşları ve şirketlerin 10 ili kapsayan deprem bölgesine verdiği destekler:

TOBB, hem ihtiyaç hem nakdi kampanya başlattı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), AFAD’ın yönettiği kampanya kapsamında, 365 oda ve borsa ile firmalar tarafından yapılan yardımlar deprem bölgelerini sevk edildi. Yardımlar, TOBB'da kurulan kriz koordinasyon masasında devam ediyor. Önceki gün itibarıyla 87 TIR gıda, su ve ihtiyaç malzemesi, 59 tır giysi ve battaniye, 23 bin 923 ısıtıcı, 40 iş makinesi, vinç, jeneratör ile 65 konteyner bölgeye ulaştırıldı. TOBB tarafından nakdi yardım kampanyası da başlatıldı. Kampanya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu imzasıyla 81 ilde tüm oda ve borsalara gönderilen yazıyla duyuruldu.

TOBB'dan deprem bölgelerine destek

Koç Holding: İhtiyaçları karşılamak için çalışıyoruz

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, yaptığı resmi açıklamada, “Şirketlerimizden 236 çalışma arkadaşımız arama ve kurtarma çalışmaları için bölgeye gitti ve 13 vatandaşımızı enkaz altından kurtardı. Ayrıca elektrikli ısıtıcı, kıyafet, battaniye, lamba, ocak, piknik sobası, tıbbi yardım, karavan ve temel gıda ürünlerinin bölgeye gönderimi için topluluk şirketlerimiz sorumluluk üstlendi. 9 tanker akaryakıt deprem bölgelerine ulaşmak üzere yola çıktı. 3 saatte bir 1000 kişiye yemek çıkaracak TIR da bölgede. Topluluk olarak ihtiyaçları karşılamak üzere var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sabancı Holding: Harekete geçtik

Sabancı Topluluğu tarafından yapılan açıklamada, “10 ilde yaşayan yaklaşık 7 bin çalışanımızla irtibata geçmek üzere harekete geçtik. Çalışanlarımız, aileleri ve ihtiyaç sahibi bölge halkının yakın çevredeki 44 lokasyonumuza yerleşmelerini ve güvende olmalarını sağladık. İlgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçerek, bölgede ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini bölgeye göndermeye başladık” denildi.

Yıldız Holding’den 175 milyon TL

Yıldız Holding, 75 bin çalışanıyla birlikte deprem bölgesine destek vermeye devam ediyor. Yıldız Holding’in gerek afet bölgelerindeki mağaza ve depolarından gerekse diğer illerdeki tesislerinden sevk ettiği ürünlerin toplam tutarı175 milyon TL’yi aştı. 

Holding kapsamında yer alan Ülker, Önceki gün itibarıyla 87 TIR gıda, su ve ihtiyaç malzemesi, 59 tır giysi ve battaniye, 23 bin 923 ısıtıcı, 40 iş makinesi, vinç, jeneratör ile 65 konteyner bölgeye ulaştırıldı. 

Toplamda 20 TIR’lık bir sevkiyat yaparak desteğini sürdürüyor. Şok marketler afet bölgelerinde yıkılmayan mağazalarındaki gıda ve kişisel bakım ürünlerini depremzedelere ulaştırdı. Bizim Toptan, İskenderun, Adıyaman, Hatay ve Osmaniye’deki mağazalarından ve depolarından toplam 50 TIR ürünü Türk Kızılay aracılığıyla sevki devam ediyor.

Cengiz Holding’den 500 milyon TL bağış

Cengiz Holding, deprem bölgeleri için toplamda 500 milyon TL bağış yapma kararı aldı. Yapılan açıklamada,“ Toplam 432 kişilik arama kurtarma ekibimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. İş makineleri için gerekli şoför, mühendis, formen, operatör gibi teknik ekipten oluşan yaklaşık 187 kişi de deprem bölgesindeki çalışmalara destek vermeye devam ediyor. İslahiye ve Hatay’da ayrıca 2 ekmek fabrikası desteği sağladık” ifadeleri yer aldı.

Tüpraş yakıt desteği sağlıyor

Tüpraş, iş makineleri, itfaiye araçları, ambulanslar arama kurtarma ekiplerinin aydınlatma ihtiyaçları ve depremzedelerin ısınma için destek sağlıyor. Tüpraş çalışanlarının katılımıyla da acil ihtiyaçlar için seferberlik başlatıldığını duyurdu.

Tosyalı 1.000’den fazla çalışanıyla sahada

Tosyalı Holding, İskenderun bölgesindeki çalışmalara Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı ve tüm yönetim ekibiyle birlikte destek veriyor. Fuat Tosyalı 1000’den fazla çalışanı ile AFAD koordinasyonunda yardım çalışmalarına aktif olarak destek vermekte. Ayrıca günde 10 bin kişiye gıda ve beslenme desteği sağlıyor.

BİM’den ücretsiz ürün dağıtımı

BİM,  10 ili kapsayan deprem bölgesinde 100’ün üzerinde mağazasında depremzedelere temel ihtiyaç ürünlerini ücretsiz bir şekilde dağıttı. 

BİM ayrıca, resmi kurumlarla işbirliği içinde 20 bin adedin üzerinde battaniye, tek kişilik ve çift kişilik yorganlar, çocuklar için binlerce yorgan, battaniye, atkı, bere, eldiven, sweatshirte ısıtıcılardan oluşan 100 bine yakın ihtiyaç malzemesini TIR’larla bölgeye gönderdi.

Migros, Sanal Market uygulaması üzerinden alacağı bağışları AFAD’İN BELİRLEDİĞİ noktalara teslim edecek. Migros, ayrıca depremlerin ardından Kızılay ve AFAD koordinasyonunda, bölgedeki merkezlere su, çay, şeker, bisküvi, hazır çorba gibi acil ihtiyaç malzemelerini taşıyan 12 TIR’ı yola çıkardı.

Bütün Türkiye tek yürek oldu

Şirketlerden bağış yağdı

-Akfen Holding, AFAD’a 10 milyon TL’lik bağış gerçekleştireceğini duyurdu.

-Kalyon Holding, Gaziantep’in İslâhiye ilçesine 3 bin kişilik konteyner kent kurmak için harekete geçti

-Özyurtlar Holding, elindeki tüm iş makinelerini ve çeşitli yardım malzemelerini Hatay’a ulaştıracak.

-Hedef Holding depremzedelerin ihtiyacını karşılamak üzere toplam 5 milyon TL ayni ve nakdi bağış yaptı.

-TikTok Türkiye deprem çalışmalarına 200 bin dolar bağış yapacağını açıkladı.

-Mercedes Benz, Türkiye ve Suriye'de şiddetli depremlerden etkilenenler için 1 milyon euro bağışlayacak.

-Mango, etkilenen herkese yardımcı olmak için Türk Kızılay'a 3 milyon Türk Lirası (150.000 euro) bağışta bulundu.

-Sepil Holding acil ihtiyaçlarda kullanılmak üzere deprem bölgesine 5 milyon TL bağış yapacak. Ayrıca, Sepil Holding çalışanları da bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışlıyor.

-İnfo Yatırım Menkul Değerler, deprem felaketinin yaraları sarılması için 1 milyon lira bağış yapma kararı aldı.

-Smart Güneş Enerji Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi, AFAD tarafından koordine edilen yardım kampanyasına 3 milyon TL bağış yapma kararı verdi.

-Ege Endüstri ve Ticaret, deprem bölgesi için 1 milyon TL bağış yapacak.

-Investco Holding, AFAD’a 10 milyon TL bağış yapma kakarı aldı.

-Naturel Yenilenebilir Enerji, AFAD’a 5 milyon TL'lik nakdi ve Türk Kızılay'a 5 milyon TL'lik de gıda, giyecek, temel ihtiyaç, ısınma olmak üzere toplam 10 milyon TL'lik bağış yapacak.

-Merko Gıda, deprem felaketi nedeniyle grup şirketleri ve tüm çalışanları adına 500 bin TL yardım kararı aldı.

-TGS Dış Ticaret, 250 bin TL tutarında nakdi, gıda, giyecek ve ısınma ihtiyaçlarını gidermek için bağış yapılacağını duyurdu.

-Yemeksepeti, ilk olarak 1,5 milyon TL AFAD'a nakdi yardım ve 1,5 milyon TL Kızılay'a gıda bağışı amaçlı nakdi yardım yaptı.

-Katmerciler Araç Üstü Ekipman, 1 milyon TL tutarında ayni ve nakdi yardım yapacak.

-Inveo Yatırım Holding, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine iletilmek üzere toplam 6 milyon TL’lik yardım fonu oluşturdu.

-Gedik Yatırım Menkul Değerler, deprem bölgesine ulaştırılmak üzere 3 milyon TL tutarında bir yardım fonu oluşturma kararı aldı.

-Koleksiyon Mobilya, 2.5 milyon TL ayni ve nakdi yardım yapacak.

-EYG Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, deprem bölgesine 2 milyon TL değerinde erzak gönderecek.

-Peker GYO, AFAD’a 4 milyon TL bağış yapma kararı aldı. Ayrıca öncülüğünü Haluk Levent'in yaptığı Ahbap organizasyonuna da 1 milyon TL bağış yaptı.

-IC Holding 3 bin kişinin konaklayacağı ve günlük 5 bin kişiye yemek çıkarabilecek yaşam alanını bu hafta İskenderun’da hizmete sokacak.

-Chery’nin 100 bin dolarlık ısıtıcı, battaniye, kışlık yorgan, içme suyu, yiyecek gibi yardım malzemesini bölgeye gönderdi.

-İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (İDMİB) koordinasyonunda, 5 TIR, yaklaşık 40 bin çift kışlık ayakkabı ve bot deprem bölgesine ulaştırılmak üzere AFAD’a teslim edildi.

-TÜGİAD ve DOSABSİAD, yardım malzemelerinden oluşan TIR’ları afet bölgesine gönderdi.

-Kuveyt Türk Katılım Bankası, afet bölgesine üç TIR su yardımının yanı sıra depremzedeler için termal battaniyeler gönderdi.



Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal