Önemsiz diyip geçmeyin: Riskli hastalıkları önceden haber ediyor

Dişlerin bakımı sadece görüntü olarak güzel bir görünümün dışında çeşitli hastalıkları da etkiliyor. Uzmanlar özellikle diş eti problemlerinin ciddi bir hastalığın belirtisi olduğunu belirtiyor.

18.03.2023-10:40 - (Son Güncelleme: 18.03.2023-17:22) Önemsiz diyip geçmeyin: Riskli hastalıkları önceden haber ediyor

İnsanlarda en çok görülen rahatsızlıklardan birisi olan diş eti hastalıkları her ne kadar basit bir sağlık sorunu gibi görünse de çok daha ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Uzmanlar özellikle diş eti problemlerinin ciddi bir hastalığın belirtisi olduğunu belirtiyor.

Önemsiz diyip geçmeyin

Yüksek kan şekerinin uyarı işaretlerinden bazıları diş eti kanaması, artmış amputasyon riski ve göz hastalığıdır. Diş eti hastalığına gelince, Diabetes UK, diyabetli kişilerin periodontal hastalık gibi diş problemleri geliştirme riski altında olduğunu söylüyor.

Ağız kokusu yapabilir

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS), kanayan diş etlerini "şişmiş, kırmızı ve ağrılı" diş etlerini içerebilen diş eti hastalığının bir belirtisi olarak tanımlıyor. Diş eti hastalığı ayrıca ağız kokusuna, ağızda kötü bir tada veya sallanan dişlere neden olabilir.

Diş Eti

Diş kaybına sebep olabilir

Diabetes UK, diş eti hastalığına, toksinlerin diş etlerini alevlendirmesine neden olan ve diş eti iltihabı olarak bilinen plaktaki bir grup bakterinin neden olduğunu açıklıyor. Bu durum zamanla diş çevresinde kemik kaybına ve diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu daha sonra periodontitis olarak bilinen diş kaybına yol açabilir.

Diş eti kanaması normal değil

Diabetes UK, "Dişlerinizi fırçaladığınızda diş etlerinin kanaması asla normal değildir ve bir diş hekimine görünmelisiniz" dedi . Bir kişi diş eti hastalığını kontrol edebiliyorsa, kan şekeri kontrol yönetimini iyileştirme şansı artacaktır. Tip 2 diyabetiniz olduğunda diş eti kanaması tek belirti değildir ama bu durum daha ciddi sonuçlara yol açabilir.

Uzuvların kesilme riski çok daha yüksek

NHS, diyabeti olan kişilerin, durumu olmayan diğer insanlara göre 15 kat daha fazla amputasyon geçirme olasılığının olduğunu bildirmektedir. Diabetes UK'ye göre, iyileşmeyen ülserler ve ayak enfeksiyonları, diyabetle ilişkili amputasyonların önde gelen nedenleridir. "Diyabetik ayak ülserleri, ampütasyonların yüzde 80'inden fazlasından önce gelir"

Diş Eti-1

Körlüğe bile neden olabilir

Tip 2 diyabetin bir başka komplikasyonu da göz hastalığı olarak bilinen diyabetik retinopatidir. Teşhis edilmezse ve tedavi edilmezse, bu durum birkaç yıl sonra körlüğe yol açabilir. Bu nedenle şeker hastalarının sağlıklarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu şekilde, durumun kötüleşmesi önlenebilir.

Yüksek kan şekeri nelere yol açar?

Kontrolsüz kan şekeri seviyeleri sadece diş eti hastalığı, amputasyon ve göz hastalığı değil, çeşitli sonuçlara neden olabilir. NHS, tip 2 diyabetin aşağıdaki gibi diğer koşullara yol açabileceğini söylüyor:

Kalp hastalığı ve inme

Ağrı hissetme yeteneği kaybı (sinir hasarı)

Yaralar ve enfeksiyonlar gibi ayak sorunları

Görme kaybı ve körlük

Düşük ve ölü doğum

Böbreklerle ilgili sorunlar

Ereksiyon olma veya sertleşmeyi sürdürmede zorluk gibi cinsel sorunlar.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal