Omuz yırtığında hayat kurtaran tedavi yöntemleri!

Omuz ağrıları bazen dayanılamayacak aşamaya gelebilir. Bu ağrıların sebebi omuzlardaki kas yırtılması olabilir. Genellikle sporcu hastalığı olarak düşünülür ancak ofis çalışanlarında ve ev hanımlarında da görülür. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu merak edilenleri açıkladık. Detaylarına haberimizde yer verdik.

01.01.2024-14:29 - (Son Güncelleme: 01.01.2024-14:29) Omuz yırtığında hayat kurtaran tedavi yöntemleri!

Omuz eklemi, yaralanmalara açık bir eklemdir. Üstelik kas yapılarının ve bağların çevrildiği bir eklem olduğu için kolaylıkla yaralanmalara sebebiyet verebilir. Omuzdaki kas yırtılmaları akut olabileceği gibi daha çok kronik zorlamalarla da gördüğümüz bir rahatsızlıktır. Kronik yaralanmalarda ortaya çıkan sebepler; İş yerinizde ağır kaldırmak, yukarıdan ağır bir şeyi indirmeye çalışmak veya aynı hareketi tekrarlamak gibi durumlarda görülür.

Belirtileri neler?

Omuz kas yırtıkları belirtileri, baştan küçük bir ağrı ve hareket kısıtlamayla başlayabileceğini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu, ‘‘Yırtık büyüdükçe istirahat ağrısına evrilen bir durum başlayabilir. Hasta belli bir noktadan sonra artık yapabildiği hareketleri yapamaz ağır kaldıramaz hatta kolunun kendi ağırlığını bile kaldıramaz duruma gelmektedir. Omuz ağrısı ile gelen hastada eğer kas yırtığı var ise bir ortopedi hekimi klinik muayene ile bunu ayırt edebilir. Ama tedavinin şeklini belirlemek açısından şuan günümüzde en iyi tanı yöntemi MR'dir’’ şeklinde konuştu.

omuz yırtığı

Tedavi yöntemleri nelerdir?

MR çekilen hastada hangi kas grubunun yırtıldığı hangi kas grubunun ne kadar yırtıldığı tespit edilir. Bunun önemli bir durum olduğunu belirten Mutlu, yırtılmanın biçimine göre tedavi yöntemlerinde değişiklik olabileceğini aktardı. Mutlu sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Eğer kas yırtıkları tam kat değilse konservatif tedavilerden enjeksiyon tedavilerinden, fizik tedaviden fayda görebiliriz. Ama eğer tam kat yırtık artı konservatif yöntemle iyileşemeyeceğine kanaat getirdiğimiz bir yırtık ise en sık kullandığımız artroskopik dediğimiz yöntemlerle kapalı olarak bu yırtıklar dikilmekte ve hastalarımız şifa bulmaktadır.’’

Dikkat edilmesi gereken hareketler

Omuz yırtıklarının tedavilerinden sonra dikkatli olmadığı takdirde tekrarlanabileceğini söyleyen Mutlu, ‘‘Omuz kas yırtığı başarılı bir şekilde tedavi edildikten sonra mutlaka hastaların bu travmayı ya da günlük aktivitelerde zorladığı kas gruplarını yormaması gerekir. Eğer tekrarlayan zorlayıcı hareketler devam ederse tekrar yırtıklar meydana gelebilir. Bunun için ağır kaldırmamak, bir yere asılı kalmamak, yukarıdan ağır bir tencere indirmemek, cam silmemek bu tarz şeylere dikkat ederlerse hastalarımız bir daha bu sorunlarla karşılaşmayacaktır’’ dedi.

omuz yırtığı

Spor yapabilir miyim?

Spor yaparken çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Mutlu, ‘‘Kas yırtılması olan hastalar tedavi olduktan sonra spor hayatlarına devam edebilirler. Ancak yine ani travmalara kontak sporlara maruz kalan hastalarda yırtık görülebilmektedir o yüzden ısınmadan spora başlanmamalı, baş üstü ağar kaldırmalar veya yerden çok ağır bir cismi veya ağırlığı yukarı kaldırma durumlarında kas yırtığı tekrar edebilir. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekir’’ şeklinde uyarılarda bulundu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal