Ölüleri Sirke Dolu Küpe Koyuyorlardı

Eski dönemlerde kullanılan bir tahnit işlemi olan ölü bedeni sirke dolu küpe koymak, genellikle savaş zamanı bir anda ölen komutanlar için kullanılan bir yöntemdi.

28.08.2020-18:27 - (Son Güncelleme: 28.08.2020-18:24) Ölüleri Sirke Dolu Küpe Koyuyorlardı
Ölen kişinin bedenini sirke dolu bir küpe koymak, eski zamanlarda kullanılan bir tahnit işlemidir. Tahnit, asıl anlamıyla cesedin bozulmaması için yapılan işlemlerin tamamına denir. İç organları çıkarma, mumyalama, ilaçlama gibi yöntemlerin yanında bazı zamanlar, özellikle savaş zamanlarında, bu işlemleri yapmaya fırsat bulamayan insanlar, ölen kişiyi içi sirke dolu bir küpe koyarak bedenin bozulmasını engellemeye çalışmışlardır.

Bu yöntem daha çok elbette tarihteki ünlü komutanlar için kullanılmıştır. Üçüncü haçlı seferi sırasında Göksu Irmağı kıyısında bulunan alman ordusunun başında bulunan imparator birinci Friedrich, gece serinlemek için ırmağa girer fakat ırmağın hızına karşı koyamayarak çırpınmaya başlar. sürüklenen imparator kafasını bir kayaya çarparak ölür. Askerler büyük şaşkınlık içerisinde imparatoru kıyıya çekerler ve onun cesedinin Kudüs'e götürülmesi gerektiğine karar verirler. Askerler cesedi çırılçıplak soyup sirke dolu küpe sokmaya çalışırlar ama ceset küpe sığmaz bir türlü.

Bu anlarda büyük tartışmalar yaşanır ve nihayetinde bölgeye gelen diğer askerlerin içinde bulunan hekimler cesedin iç oranlarını çıkarıp tarsus'taki katedrale gömerler. Cesedin et kısmını ise kemiklerden sıyırıp Antakya'daki katedrale, kemikleri de Sayda'daki katedrale gömerler. Boğulma olayının anısına, Friedrich Barbarossa Anıtı günümüzde Silifke'de bulunmaktadır.

Tarihin gördüğü en büyük komutanlardan büyük İskender de Babil'de ansızın ölünce cesedi içi bal, şarap ve sirke ile dolu bir küpe konmuş, buradan İskenderiye'ye taşınmıştır.

Bu yöntemin ilk olarak Eski Mısır'da ortaya çıktığı görülür ancak ilk başlarda yalnızca krallara ve soylu kimselere uygulanmıştır. Çünkü cesedi korunmaya değen kişiler yalnızca onlardır o günkü inanışa göre. Tarihçi Heredot da Antik Yunan'da tıp öğrencilerinin kadavraları sirke ile tahnit işlemini öğrendiklerinden bahseder. Ayrıca bu işlem için izin alınması da gereklidir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli zamanlarda görülen veba salgınlarında da ölen kişiler de kireçlenmeden önce sirkeli su ile yıkanmıştır. Fakat Türk tarihinde herhangi bir kimsenin cesedinin tamamıyla sirke dolu küplerde saklandığı örneğine rastlanmaz. Bir hükümdar gömülmek istediği yerden uzakta ölmüş ise iç organları vefat ettiği bölgeye gömülürken bunlardan geriye kalanlar yine içinde sirkenin de bulunduğu bazı ilaçlarla korunarak taşınırdı. Eski Türklerde de özellikle vişne sirkesi neredeyse kutsal bir içecek ve koruyucu olarak görülürdü.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal