25.03.2020-17:54 (Son Güncelleme:28.03.2024-12:18)


1

İstanbul'un Karagümrük semtinde bulunan Kariye Müzesi, Bizans döneminde kilise olarak kullanılmış ancak fetihten sonra camiye dönüştürülen görkemli bir tarihi eserdir. Günümüzde ise müze olarak vatandaşların ziyaretine açıktır. Kariye Müzesi hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar...



2



3

Kariye (Chora) Müzesi, 6. yüzyıla uzanan bir geçmişe sahiptir. Günümüze, Osmanlı döneminde ve 20. yüzyılın ikinci yarısında geçirdiği onarımlarla ulaşmıştır.



4

Yapı, ilk zamanlar manastır olarak 534 yılında I. Justinianus döneminde Aziz Teodius tarafından yapılmış daha sonra da çeşitli onarım ve düzenlemelerden geçmiştir.



5

Yapının önemi, Bizans İmparatorluğu’nun imparatorluk sarayı ve devlet idare merkezinin, Haliç kıyısındaki surlara yakın bir yerde yapılmış olan “Blackhernai Sarayı”na taşınmasıyla birlikte artmıştır.



6

Yapı, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten yaklaşık 58 yıl sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüş ve “Atik Ali Paşa Camii” veya “Kariye Camii” olarak adlandırılmıştır.



7

Bu dönüştürme esnasında eski kilisenin duvarları üzerinde bulunan mozaik ve freskler sıva ile kaplanmıştır. Yapıya yalnızca köşesindeki minare ve içeride güneydoğu köşesindeki mihrap eklenmiş olup yapının orijinalliğinin korunması sağlanmıştır.



8

Bakanlar Kurulu’nun 29 Ağustos 1945 tarihinde aldığı karar ile müzeye çevrilen Kariye Camisi’nde 1948’den 1958’e kadar yapılan çalışmalar sonucunda tüm mozaik ve freskler ortaya çıkarılmıştır.



9

Kariye mozaik ve freskleri Bizans resim sanatının son dönemlerine ait olan en güzel örnekleri olarak görülmektedir. Gerek duvarlarda, gerekse tavandaki mozaik betimlemeleri günümüze çok az hasar alarak ulaşmıştır. Bunun yanı sıra renkli ve desenli mermer süslemeler de dikkat çekmektedir.



10

1956'da açılan Kariye Müzesi, günümüzde de müze olarak hizmet vermekte. Müze, her gün ziyarete açıktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR