Okyanusun dibinde Kur'an'da adı geçen mercanlar bulundu! Faydaları da çok dikkat çekici!

Yapılan araştırmalarla yüzyıllar sonra gelen keşif milyonlarca insanı heyecanlandırdı. Aynı zamanda önemli bir hastalığa çare olduğu bilgisi de verildi. Bilim insanları, yumuşak mercanlarda 'Kutsal Kase' adı verilen deniz mercanını yıllar sonra buldu. Peki deniz mercanının faydaları neler?

12.12.2023-11:12 - (Son Güncelleme: 12.12.2023-17:34) Okyanusun dibinde Kur'an'da adı geçen mercanlar bulundu! Faydaları da çok dikkat çekici!

Bilim insanlarının keşfettiği Eleutherobin adı verilen kimyasal, ilk olarak 1990'lı yıllarda Avustralya kıyılarındaki nadir bir mercanda görüldü. Üstelik bu mercanlar sitotoksik (hücreyi öldüren, fonksiyonunu durduran) özelliklere sahip.

Bilim dünyası heyecanlandı

ABD'deki Utah Üniversitesi'ndeki araştırmacılar testler için gerekli miktarda kimyasalı elde etmeyi umarak bu mercanları laboratuvarda yetiştirmeyi hedefliyor. Florida yakınlarındaki yumuşak mercanların da Eleutherobin kimyasalını üretiyor olması bilim camiasını heyecanlandırarak yeni kararların alınması hedefleniyor.

Yırtıcılara karşı bir savunma olarak kullanılıyor

Yapılan araştırmalarla bilim insanları, bu kimyasalın Kanser tedavisinde büyük bir etki yaratacağına inanıyor. Eleutherobin, yumuşak mercanlar tarafından yırtıcılara karşı bir savunma olarak kullanılır ve kimyasal hücre iskeletini bozar.

Mercan

Kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor

Dr. Scesa Florida'dan bu küçük mercanları Utah'taki laboratuvara getirerek yetiştirme çalışmalarını başladığını belirtti. Daha önce yapılan çalışmalar, Eleutherobinin mercanların içinde yaşayan simbiyotik organizmalar tarafından yapıldığını öne sürdü. Ancak Dr. Scesa'ya göre mercanların, eleutherobinin mercanlar tarafından yapıldığı iddia edildi. Bu çalışmanın ilk yazarı olan Dr. Scesa, bölgedeki mercanların bulunması zor bir kimyasal içereceğinden şüpheleniyor.

Yumuşak mercanlar için DNA talimatlarını takip edilecek

Mercan keşfi

Florida'daki bu mercanların örneklerini inceleyen Dr. Scesa, mercanın genetik kodunun, bu bileşeni yapmak için herhangi bir talimat taşıyıp taşımadığını anlamak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu zorlu çalışmada bilim insanları kimyasal yapım talimatının Nasıl görünmesi gerektiğini konusunda bilgilerinin olmadığını ifade etti. Araştırmanın başyazarı Profesör Eric Schmidt, çalışmalarının zorluğundan, sorunu çözmek için genetik talimatlara benzeyen mercanların DNA bölgelerini aradıklarını belirtti. Ayrıca, Laboratuvarda yetiştirilen bakteriler, yumuşak mercanlar için DNA talimatlarını takip edilecek şekilde programlandı. Kimyasalı yapmanın ilk adımlarını başarıyla kopyalayabildiklerini vurguladı. 

mercan keşfedildi

Kuran'an-ı Kerim'de yer alan ayette mercanlardan bahsedildi

Bilim insanları bu mercanların eleutrofin kaynağı olduğuna inanıyor. DNA talimatları başarılı bir şekilde kopyalanırsa bu kimyasalla birlikte kanser tedavisinde büyük bir yenilik gerçekleşecek. Öte yandan Kur'an-ı Kerim'de yer alan Rahman Sûresi'nde de mercanlardan bahsediliyor: "O denizlerin her ikisinden de inci ve mercan çıkar’’ ayeti de akıllara geldi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal