Öksüren Kişinin Sırtına Vurmayın! Doğru Bildiğimiz Yanlışlar!

Hepimiz ilk yardım bilmeyiz ancak bazı acil durumlar karşısında bir çoğumuzun refleksi aynı olur. Peki o acil durumlarda yaptığımız şeylerden bir çoğunun yanlış olduğunu söylesek! İşte doğru müdahale yöntemleri.

20.07.2019-15:57 - (Son Güncelleme: 20.07.2019-15:37) Öksüren Kişinin Sırtına Vurmayın! Doğru Bildiğimiz Yanlışlar!

İlk yardım bilgilerini mutlaka almamızı gerektiren durumlarla sık sık karşılaşabilirz. Ancak ilk yardım bilgisi almadığımız için alışılagelmiş müdahalelerle kişiye yardım etmeye çalışırız. İşte yanlış bildiğimiz şeyler.

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR 

Yanıklara su tutun: Yanık yerlere diş macunu, yoğurt, hatta salça sürülüyor. Oysa ki en doğrusu, ağır olmayan yanıklarda 20 dakika süresince yanan bölgeyi suya tutmak. Doğrudan buz koymak da yanlış bildiklerimizden. Buz yanık bölgeye hasar verir.

Öksüren kişinin sırtına..: Öksüren birinin sırtına vurmak doğru değildir. Çünkü kişi öksürerek nefes borusuna kaçan şeyi çıkarmaya çalışır ve vurmak bunu önler. Ama öksürük kesilir ve kişi nefes alamaz, morarırsa müdahale etmek şartır. Bunun doğrusu ise 2 kürek kemiğinin ortasına “heimlich manevrası” dediğimiz uygulamanın uygulanmasıdır.

Kanayan burnu sıkmayın: Burnu kanayan kişinin başı genelde arkaya atılır ve burun delikleri sıkılır. Bu da yanlış. Doğrusu, 5 dakika süresince başı hafif öne eğmek ve burnu kanatlardan hafif bir şekilde sıkmaktır.

Zehirlenen kişiyi kusturmayın: Zehirlenmelerde kusturmak yanlış bir harekettir. Çünkü kusturma esnasında, midedeki madde yeniden yemek borusundan geçerek bir kere daha zarar verir. Hemen hastaneye kaldırmak gerekir.

Göze kaçan tozu üflemeyin: Aileler çocukların gözüne bir şey kaçtığında üfler. Bu kesinlikle yanlış bir harekettir. Üfleyerek o cismin daha çok yayılmasına sebep olunur. Temiz bir peçete yardımıyla almak daha doğru  olacaktır.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal