O ülkenin Savunma Kuvvetleri Komutanı'ndan net mesaj: Türkiye ihtiyacımız olan her şeye sahip!

Estonya Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Martin Herem, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in resmi davetlisi olarak Ankara’ya geldi. 1 Nisan’da yapılan görüşmede Türkiye ve Estonya'nın savunma alanındaki ilişkileri ve Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin güncel gelişmeler ele alındı.

04.04.2022-12:50 - (Son Güncelleme: 04.04.2022-16:17) O ülkenin Savunma Kuvvetleri Komutanı'ndan net mesaj: Türkiye ihtiyacımız olan her şeye sahip!

Korgeneral Herem, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Ankara’da yaptığı görüşmede, Türkiye ve Estonya'nın savunma sektöründeki ilişkilerini ve Rusya Ukrayna savaşının güncel durumunu ele aldı.

Türkiye ihtiyaç duyduğumuz her şeye sahip

Herem, ziyareti kapsamında ROKETSAN'la da belirli görüşmeler yapıldığını belirterek, "Savunma bütçesini artıran Estonya, savunma sanayinize çok ilgi duyuyor. Kapasite geliştirmeye yönelik önceden yapılmış planlarımız da var. Türkiye, ihtiyaç duyabileceğimiz her tür teçhizat ve silahın üretiminde çok güçlü sanayiye sahip." dedi.

Herem, savunma bütçesini artıran Estonya'nın, Türkiye'ye ilgi beslediğini ifade ederek, “Kapasite geliştirmeye yönelik önceden yapılmış planlarımız da var. Türkiye, ihtiyaç duyabileceğimiz her tür teçhizat ve silahın üretiminde çok güçlü sanayiye sahip.” şeklinde konuştu.

O ülkenin Savunma Kuvvetleri Komutanı'ndan net mesaj: Türkiye ihtiyacımız olan her şeye sahip!

Estonya'nın Türkiye'nin sahip olduğu savunma sanayisine büyük ilgi duyduklarını ve bu doğrultuda hareket edileceğini söyleyen Herem, şöyle konuştu:

"Sanayi konusunda bir şey söylemek için çok erken. Hangi kabiliyet ve imkanları ne zaman nereden temin edeceğimize karar veren kişi ben değilim. Ancak şu kesin ki uzun menzil ve hava savunmasıyla ilgili tüm yeteneklerinizle ilgileniyoruz. Ancak tedarik süreci uzundur ve belirli bir sözleşmemizin olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken. Askeri alanda en büyük projemizin adı ise NATO. Bu kapsamda konuşacağımız çok şeyin olduğunu düşünüyorum. Açıkça görülüyor ki birçok ortak çıkarımız var."

Baltık ülkeleri Rusya ile savaş içerisinde

Öte yandan Herem, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan da bahsederek "Son 8 yılda tanık olduğumuz şey, Ukrayna ile Rusya arasında bir savaştı. Ama şunu kendimden emin bir şekilde söyleyebilirim ki Ukrayna bugün, 24 Şubat'ta tırmanan bir konvansiyonel savaşın içinde. Biz Baltık ülkelerinin tamamı, Batılı ülkelerinin çoğu bugün Rusya'yla hibrit savaş içinde." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin buradaki rolü çok önemli

Herem, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya savaşında arabulucu rolü oynadığını ve ilişkileri iyiye taşıdığını söyleyerek "Diplomat ya da siyasetçi değilim. Ama ben bile şunu anlıyorum ki müzakerelerin yapılmasına yardımcı olacak biri de olmalı. Müzakereler her zaman barış için bir çeşit umut olmuştur. Bu çok önemli. Türkiye'nin bu süreçte önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Barışın bedelinin ne olacağının" asıl önemli mesele olduğunu söyleyen Herem, "Bu bizim için çok önemli. Çünkü eğer bu bedel, Ukrayna topraklarından Rusya'ya kaybedilmiş herhangi bir metrekare anlamına gelirse bu durum Rusya'yı yakın gelecekte NATO ülkeleri de dahil olmak üzere tüm komşularına karşı başka şeyler yapmaya teşvik edecektir." açıklamalarında bulundu.

O ülkenin Savunma Kuvvetleri Komutanı'ndan net mesaj: Türkiye ihtiyacımız olan her şeye sahip!

Ukrayna şu anda olduğundan çok daha fazla desteklenmeli

Küresel organizasyonların hızlı bir şekilde karar verdiğinin altını çizen Herem, "Organizasyonların çok hızlı olduğunu düşünüyorum. 23 Şubat akşamı bile, kilit görevlerdeki üst düzey liderler, ertesi sabah savaşın tırmanmasıyla, bugün gördüğümüz manzaraya uyanacaklarından emin değildi. Ama çok hızlı tepki verildi. Küresel organizasyonların çok geç kaldığını söyleyemem. Şunu söylemek isterim ki ülkeler çok daha aktif, çok daha kararlı olabilir ve Ukrayna'yı bugün olduğundan çok daha fazla desteklemelidir." dedi.

Korgeneral Martin Herem, Rusya’nın bunu ilk kez yapmadığını ve bundan zevk aldığını belirtti. General, "Bu, Ukrayna'dan sonra ne kadar cesaretlendirildiklerine bağlı. Mesele benim ülkemin sınırı ya da Baltık ülkelerinin sınırı değil. Daha geniş ölçekte asıl mesele, Rusya'nın stratejik hedefleri. Rusya bir yeri işgal amacı taşımadığında da etkisini hissediyorsunuz. Eğer yanı başında istikrarsız bir ülke varsa o zaman etkilenmeniz çok daha kolaydır. Politika, diplomasi, ekonomi bundan etkileniyor. İstedikleri de bu zaten. Bunu Ukrayna'da da elde edebilirler. Çünkü geçen 12 ila 14 yıl içinde örneğin Gürcistan'da, Moldova'da, Dağlık Karabağ'da başka olaylara tanık olduk. (Rusya) Onlar istikrarsızlıktan keyif alıyor çünkü çamurlu suda yüzmeyi seviyorlar." açıklamalarını yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal