Nurettin Canikli Kimdir?

'Nurettin Canikli kimdir?' sorusu, Canikli'nin AK Parti MKYK üyesi olmasıyla birlikte merak konusu olmaya başladı. Peki, Nurettin Canikli kimdir? Nurettin Canikli AK Parti'de hangi görevlerde bulunmuştur? Canikli'nin siyaset yaşamı nasıl şekillenmiştir?

25.03.2021-12:38 - (Son Güncelleme: 25.03.2021-12:38) Nurettin Canikli Kimdir?

Ak Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde partinin MKYK üyeliğine seçilen Nurettin Canikli, eğitim, iş ve siyaset hayatındaki başarılarıyla öne çıkıyor. Türkiye'nin yakından tanıdığı siyaset adamlarından biri olan Nurettin Canikli'nin biyografisini derledik.

NURETTİN CANİKLİ KİMDİR?

Ak Parti MKYK üyesi Nurettin Canikli, 15 Mayıs 1960 yılında Giresun iline bağlı Alucra ilçesinde dünyaya geldi. İlköğretim ve ortaöğretim eğitimini de burada tamamladı. Daha sonra, takvimler 1974 yılını gösterirken Devlet Parasız Yatılı Okulları sınavına girerek bu sınavın sonucunda Giresun İmam Hatip Lisesi'ne burslu olarak giriş yaptı. Giresun İmam Hatip Lisesi'nde gördüğü lise eğitimini başarıyla bitirdi ve üniversite öğrenimi için Ankara'ya geçiş yaptı. 1978 yılında Ankara Üniversitesi'ni kazanan Canikli, bu okulda Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde üniversite öğrenimine başladı.

Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Ekonomi Bölümü'nden mezun olan Canikli İngiltere'ye geçerek Sheffield Üniversitesi'nde Para-Banka-Finansman Bölümü'nde yüksek lisansını gerçekleştirdi.

Nurettin Canikli evli ve dört çocuk babasıdır. Mutlu bir aile yaşamı vardır.

NURETTİN CANİKLİ İŞ YAŞAMI

Nurettin Canikli, eğitim hayatının sona ermesiyle birlikte iş yaşamına adım attı. Bu kapsamda 1993 yılında Maliye Başmüfettişi olan Canikli, aynı yıl görev değişikliğiyle Gelirler Daire Başkanlığı'nda görev üstlendi. 1996 yılında ise Genel Müdür yardımcısı oldu. 1997 senesinde İstanbul Defterdarlığı'na atandı.

54. Hükümetin düşmesiyle birlikte Temmuz 1997 yılında görevinden alınan Canikli, bu durumdan ötürü memuriyet hayatından istifa etti. İstifasının ardından bir yeminli müşavirlik şirketinin ortağı oldu. Aynı zamanda 5 yıl süresince Yeni Şafak Gazetesi'nin ekonomi ve finans sayfasında köşe yazarlığı yaptı.

NURETTİN CANİKLİ SİYASET YAŞAMI

Nurettin Canikli, siyaset hayatına 2001 yılında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (Ak Parti) kurucu üyesi sıfatıyla giriş yaptı. 2002 yılındaki Türkiye Genel Seçimlerinde ise Ak Parti'den Giresun Milletvekili oldu ve bu şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giriş yaptı. 


TBMM'deki ilk görevi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanlığı oldu. Ayrıca Avrupa Akdeniz Parlamenter Asamblesi Üyesi görevini üstlendi.2007 ve 2011 yıllarındaki genel seçimlerde bir kez daha Giresun Milletvekili seçildi.

Nurettin Canikli, o dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle kurulan Ahmet Davutoğlu Hükümetinde Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu. Haziran 2015 Genel seçimlerinde milletvekilliğine aday gösterilmeyen Canikli, Kasım 2015'te bir kez daha Ak Parti'den milletvekili oldu.

Nurettin Canikli, Binali Yıldırım Hükümeti'nde Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenirken, 19 Temmuz 2017'deki kabine revizyonunda ise Milli Savunma Bakanlığı'na atanmıştır.

Nurettin Canikli, son olarak 24 Mart 2021 tarihinde yapılan Ak Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde partinin MKYK üyeliğine seçildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal