Nobel Edebiyat Ödülünü Kazanan Abdulrazak Gurnah Kimdir?

Nobel Tıp ve Fizik ödüllerinden sonra en çok beklenen Nobel Edebiyat Ödülü de yayınlandı. Peki, 2021 Nobel Edebiyat Ödülünü kim kazandı?

07.10.2021-14:55 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-16:25) Nobel Edebiyat Ödülünü Kazanan Abdulrazak Gurnah Kimdir?

Nobel Komitesi en beklenen ödülü, Nobel Edebiyat Ödülünü sonunda açıkladı. Nobel Edebiyat Ödülü’nü Tanzanyalı edebiyatçı Abdulrazak Gurnah kazandı. Gerekçe olarak “kültürler ve kıtalar arasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine nüfuz etmesinden dolayı aldığı” belirtildi. Tanzanya’nın ilk Nobel ödülü olan Nobel Edebiyat Ödülü için her yıl yüzlerce adayın ismi geçiyor, bu ödül hakkında iddia bahisleri açılıyor. 2021 Nobel Edebiyat Ödülü Abdulrazak Gurnah, Nobel Edebiyat Ödülü’nü alarak tartışmalara neden olacakmış gibi gözüküyor.

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ SAHİBİ TANZANYALI ABDULRAZAK GURNAH KİMDİR?

1948 yılında Doğu Afrika’nın Zanzibar adasında doğan Gurnah, ilkokulu İngiliz okulunda tamamladı. Arapçayı çocukluğunda gittiği Kuran kurslarında öğrendi. Gençliği Zanzibar ayaklanmasına denk gelen Gurnah, Zanzibar sosyalist rejiminde büyüdü. 1968’de İngiltere’ye gidip Christ Church College’de eğitim gördü. Londra Üniversitesi’nden diplomasını alan Gurnah, 1982 yılında Kent Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. 1980 – 1982 yılları arasında Nijerya’nın Bayero Üniversitesi’nde eğitim verdi. Şu an hala Kent Üniversitesi’nde profesör sıfatıyla öğrenim veren Gurnah’ın ana araştırma konusu sömürgecilik sonrası Afrika, Karayipler ve Hindistan’da var olan yazılı eserlerdir. 73 yaşındaki Tanzanyalı yazar, Nobel Edebiyat Ödülü ve 10 milyon İsveç kronuna sahip olmuş oldu.


2021 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ADAYLARI KİMLERDİ?

İsveçli akademi üyeleri tarafını seçti ve Abdulrazak Gurnah’a ödülü verdi. Mülteciler hakkında yazdığı romanlarla 40 yıldır sektörün içinde olan Gurnah, Nobel Edebiyat Ödülünü alan ilk Tanzanyalı yazar oldu. Hac Yolu, Dottie, Paradise, Deniz Kenarında, Son Hediye, Sessizliğe Hayranlık kitaplarını kaleme almıştı. Fransız yazar Annie Ernaux, Barbudalı Jamaica Kincaid, Somalili Nuriddin Farah, korku ustası Stephen King ve Japon yazar Haruki Murakami gibi yazarlar, bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü için adaylar arasında geçiyordu. 

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜNÜ ALAN İLK TÜRK KİMDİR?

1973 yılında Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen Yaşar Kemal, ödülü alamamıştı. 2006 yılına Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Türk Orhan Pamuk oldu. “Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulması” gerekçesiyle Türk yazar Orhan Pamuk’a Nobel Edebiyat Ödülü verilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal