Nobel Barış Ödülü Açıklandı! Maria Ressa ve Dmitry Muratov Kimdir?

2021 Nobel Barış Ödülü en sonunda sahiplerini buldu. Ödül Filipinler ve Rusya'ya gitti. Peki, Nobel Barış Ödülü'nü kim aldı?

08.10.2021-12:28 - (Son Güncelleme: 08.10.2021-17:48) Nobel Barış Ödülü Açıklandı! Maria Ressa ve Dmitry Muratov Kimdir?

2021 Nobel Barış Ödülü sahiplerini buldu. Nobel Ödül Komitesi tarafından Filipinler ve Rusya’da yürüttükleri cesur ifade özgürlüğü mücadeleleri nedeniyle iki gazeteci Maria Ressa Dmitry Muratov’u ödüle layık gördüklerini açıkladı. Maria Ressa Filipinli Rappler gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini yapıyordu. Dmitry Muratov’sa Rus muhalif Novaya Gazeta’nın Genel Yayın Yönetmeliğini yapmakta. 

Ödülü kazanması beklenenler arasında çevreci aktivist Greta Thunberg, Belaruslu muhalif siyasetçi Svetlana Tikhanovskaya ve Rusya’daki muhalif lider Aleksey Navalni bulunuyordu. Aynı zamanda ödül için Black Lives Matter hareketi, Dünya Sağlık Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler gibi kuruluş ve hareketlerin de adı geçiyordu.

MARİA RESSA KİMDİR?

Maria Ressa, Filipinler’in Manile ilinde 18 yaşında bir annenin kızı olarak dünyaya geldi. Bir yaşında babası ölmesinden sonra annesi Maria’yı babasına bırakıp Amerika’ya gitti. Daha sonra İtalyan-Amerikan  biriyle evlenen annesi Filipinler’e gelip Maria ve kız kardeşini Amerika’ya götürdü. Princeton Üniversitesi’nin moleküler biyoloji bölümünde okuyan Ressa, daha sonra onur derecesiyle mezun oldu. Daha sonra Filipinler Diliman Üniversitesi’nde politik tiyatro bölümünü okudu. 


PTV 4’te ilk işine giren Ressa, 20 yıla yakın bir süre araştırmacı muhabir olarak CNN’nin Güneydoğu Asya bölgesinde görev aldı. 2012’de on iki diğer gazeteciyle birlikte Rappler gazetesini kurdu. Filipinler’in ilk multimedya sitelerinden biri haline gelen Rappler, kısa zamanda en çok okunan gazetelerden biri konumuna erişti. 2018 yılında röportaj yaptığı Rodrigo Duerte’ye 1980lerde üç kişiyi öldürttüğünü itiraf ettirdi. Hakkında en az 10 defa tutuklanma emri çıkarılan Maria Ressa, hapis istemiyle de yargılanmıştı. Sekiz kez kefaretle serbest bırakıldı. 2019’da siber iftira gerekçesiyle tutuklandı. Ressa aynı zamanda El Kaide’nin Güney Asya’da örgütlenmesi hakkında da kitapları bulunuyor. 


DMITRY MURATOV KİMDİR?

Nobel Barış Ödülü sahiplerinden biri olan Muratov 30 Ekim 1961’de Rusya’nın Samara şehrinde doğdu. Üniversite’de dilbilim okudu. Üniversite’de yerel gazetelerde çalışan Dmitry Muratov, yarı zamanlı gazetecilik yaptı. Muratov Rusya’da kalan nadir muhalif gazetecilerden biri olarak biliniyor. Komsomolskaya Pravda’da 5 yıl çalışan Muratov, 1993 yılında arkadaşlarıyla birlikte Novaya Parada’yı kurdu. Dürüst ve özgür haber gayesiyle gazeteyi yayınlamaya başladılar. Muratov Rusya’nın Sosyal Liberal Partisi’nin bir üyesi olarak yaşamını sürdürüyor. İkiliye toplam 10 milyon İsveç kronu ödül olarak verilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal