Nirvana Ne Demek?

Nirvana kavramını, günlük dilde sık sık duyarız. Ancak çoğu zaman, 'nirvana' kelimesinin anlamı tam olarak bilinmez. Nirvana ne demek? Nirvana ne anlama gelir?

03.02.2021-17:28 - (Son Güncelleme: 03.09.2021-10:54) Nirvana Ne Demek?

Nirvana kelimesinin ne anlama geldiği vatandaşlar tarafından merak ediliyor ve zaman zaman araştırılıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre çeşitli anlamlara sahip olan nirvana kelimesi, Türkçe dilinde tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilmekte. Peki, nirvana ne demek? Nirvana kelimesi anlamı nedir?

NİRVANA ANLAMI NEDİR?

Nirvana kelimesi, dilimizde oldukça yaygın olarak kullanılan kelimelerden birisidir. Nirvana, Sanskritçe dilinde; 'dışarı' anlamına gelen 'nir' ile 'esmek, üflemek' anlamındaki 'va' sözcüklerinden türetilmiştir. Yaygın doğu dinlerinde, mistisizminde ve de Hint Teozofi’sinde; 'manevi bir kurtuluş'u ifade eder.

Nirvana kelimesi, sözcük anlamıyla; 'dışarı esmiş' ve 'dışarıya üflenmiş' manalarına gelmektedir. Nirvana kelimesinin kökeni ve kökeninin dayandığı anlamı, kısaca bu şekilde ifade edilebilir.

NİRVANA NE DEMEK?

Nirvana, Türk Dil Kurumu'na göre; Budizm'in 'kurtuluş' için kullandığı bir terim olarak açıklanmıştır. Her türlü istekten, duygulardan, tutkudan özgürleşerek; 'ben'in tamamen ortadan kalktığı en yüksek ruh durumuna erişmek olarak ifade edilmiştir. 

Nirvana, ölüm ardından değil de; dünyada ve şu anda gerçekleştirilebilecek önemli bir ruhsal aşamadır. İsteklerin, tutku ve arzuların tamamen bitmesi; ıstırabın ve acının artık olmadığı, rahatlatıcı bir iç dinginliğe ulaşmaktır.

NİRVANA ANLAMI NE DEMEK? 

Tüm istek ve arzulardan özgürleşmeden, hayatta olanla ve gelenlerle yetinmeden; nirvana durumu gerçekleşmez. Nirvana durumuna erişen bir kişi; günlük yaşamını da normal yaşantısı dahilinde yürütebilir. Görünüşte diğer insanlardan ve yaşantılarından farkı olmaz. 

Nirvana’ya erişen kişinin diğer insanlardan öne çıkan farkı, eylemlerinde artık beğenilmek ya da beğenilmemek gibi kaygılara sahip olmamasıdır. Başarı, başarısızlık, kazanç veya kayıplar kişiyi pek de fazla etkilememektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal