Netanyahu’nun en güçlü müttefiği olan ABD, ilk defa İsrail’in karşısında durdu!

ABD’de yeni bir kararnameye imza attı. Buna göre ABD’nin askeri yardımda bulunduğu ülkelerden ‘savaş hukukuna uyma garantisi’ isteyeceklerini belirten Biden, imzaladığı bu başkanlık kararnamesine göre destek verdiği ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt istenecek ve İsrail gibi aktif çatışma içindeki ülkeler içinse bu süre 45 gün olarak belirlendiği duyurusu yapıldı.

10.02.2024-13:17 - (Son Güncelleme: 10.02.2024-17:41)

Şu an ABD günümüzde 100 ülkeye askeri yardımda bulunuyor. 1950’den bu yana en çok yardım alan ülkeler listesinin başında ise İsrail geliyor. ABD İsrail’e her yıl 3,8 milyar dolar değerinde silah ve teçhizat yardımında bulunuyor.

Kongre ve Beyaz Saray’a zorunlu rapor verilecek!

ABD ve İsrail

İmzalanan bu kararnameye göre ABD’den silah yardımı alan ülkelerin, çatışma durumunda sivillere ABD’nin göndereceği yardımların teslim edilmesine dair bir güvence vererek Kongre ve Beyaz Saray'a bilgi akışını sağlamada da zorunlu tutulacak. Yeni politikayı destekleyen senatörlerden Chris Van Hollen, Biden’ın böylece İsrail hükümetine daha fazla baskı uygulayabileceğini söyledi.

Gazze’nin binaları yok edilmiş durumda!

7 Ekim’den bu yana 4 günlük ateşkesin ardından aralıksız bombardımanına devam eden İşgalci İsrail’in karşı saldırılarında 28 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğü aktarılıyor. Havadan görüntüleri alınan Gazze’nin uydu görüntüleri, bölgedeki binaların en az yarısından fazlasının hasar aldığını veya yıkıldığını gösteriyor. Ayrıca Gazze nüfusunun yüzde 80’ini oluşturan 1,7 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı aktarılıyor.

İsrail milyonlarca sivilin sığındığı Refah sınır kapısını bombalıyor!

ABD ve İsrail

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’nin kuzey ve orta kesimlerine girmiş olan İsrail ordusunun kısa süre içinde en güneydeki Refah’a kadar ineceğini açıklamıştı. Gazze’nin nüfusunun yarısından fazlası, Mısır ile sınırı bulunan Refah’ta hayata tutunmaya çalışıyor. Beyaz Saray dün, Refah’ta bulunan mülteciler düşünülmeden yapılacak herhangi büyük bir operasyonu desteklemeyeceklerini belirtti. İsrail ordusu ise bu uyarıya rağmen Cuma sabahı Refah’a hava saldırısı düzenlemekten de geri durmadı. Netanyahu Cuma günü İsrail ordusuna, bölgedeki “sivillerin tahliyesi ve Hamas’ın geriye kalan örgüt yapısının çökertilmesi” için iki aşamalı bir plan hazırlanması yönünde emir verdiğini duyurdu.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal