NAVTEX yayınladı: Ukrayna'nın mayınları sebebiyle Türkiye tam 11 gemiyle alarma geçti!

Ukrayna’nın Rus savaş gemilerine karşı Odessa’dan denize bıraktığı mayınlar Karadeniz için risk oluşturuyor. Havadan ve denizden gözetleme yapan Deniz Kuvvetleri, İstanbul Boğazı’ndaki riske karşı da mayın avlama gemilerini devreye sokuyor.

25.03.2022-09:25 - (Son Güncelleme: 25.03.2022-16:54) NAVTEX yayınladı: Ukrayna'nın mayınları sebebiyle Türkiye tam 11 gemiyle alarma geçti!

Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan iddia ile körüklenen bu olay büyük endişeyle takip edilmekte. Rusya-Ukrayna savaşında deniz mayınları Karadeniz ülkeleri için büyük niteliğinde. Mayın riski Rusya Soçi Liman Müdürlüğünün 18 Mart’taki uyarısı ile ilk kez açıklandı. Ukrayna ordusu, Rusya’ya karşı mayınları denize bıraktı.

Rusya’ya göre Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujniy liman bölgelerinde 420 mayın denize bırakıldı. Alarm durumuna geçen Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, NAVTEX yayınlayarak, 'Mayınlar tehlike yaratabilir, dikkatli olun' açıklamasını yaparak uyardı.

Emniyet tertibatı devreye girerse sorun yok

Mayınların risk olup olmayacağını Ukrayna’nın bu mayınları olması gerektiği gibi, doğru bir şekilde yapıp yapmadığına bağlı. Eğer mayınlar emniyet tertibatı devreye alınarak bırakıldıysa meteoroloji koşullarına göre ağırlıklarından kurtuldukları ve yerleştirdikleri yerden uzaklaştıkları anda emniyet tertibatı devreye giriyor ve bir gemiyle temas dahilinde bulunsa bile normal bir atık gibi davranıyor ve patlama riski ortadan kalkmış oluyor. Fakat mayınların emniyet tertibatı açık değilse tehlike riski yüksek.


Keşif uçaklarıyla fark edilmesi çok kolay

Mayınların bir kısmı denizin üstüne çıkmasına karşın bir kısmı ise denizin 1-2 metre derinlerinde yer alabilmekte. Yüzeyde görünür durumdaki mayınların insansız hava araçları, helikopterler, keşif uçaklarıyla fark edilmesi çok kolay. Endişeyi derinde kalanlar ve bunların fark edilmesinin güçlüğü doğuruyor. Derinlerdekileri görebilmenin tek yolu mayın avlama ve tarama gemileriyle yapılacak çalışmalar.

11 gemi göreve hazır halde

Deniz Kuvvetleri’nin 5’i Engin sınıfı 6’sı Aydın sınıfı olmak üzere toplam 11 mayın avlama gemisi bulunuyor. Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan Aydın sınıfı gemiler, NATO’nun en modern mayın avlama gemileri arasında yer almakta. Bu gemiler, gelişmiş sonar sistemleriyle mayınları 400 ile 600 metre mesafeden görebiliyor.

Aydın sınıfında TCG Alanya, TCG Amasra, TCG Ayvalık, TCG Akçakoca, TCG Anamur ve TCG Akçay yer alıyor. Bu doğrultuda mayınlara karşı tedbirler kapsamında bir NATO görevi önerilse de Türkiye’nin bu mücadeleyi tek başına verebilecek kapasitede olduğu belirtiliyor.


1 ay'a ulaşır

Mayınlara karşı her yerden gözetlemede bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, İstanbul Boğazı’na yaklaşma riskine karşı da kolları sıvadı. Deniz mayınlarının kopup sürüklenmeleri durumunda İstanbul Boğazı’na ulaşma süresi, hava ve deniz şartlarına göre değişmekle birlikte en az 1 ay olarak hesaplanıyor. Bu süre zarfında yapılacak çalışmalar içerisinde donanmanın mayın avlama ve mayın tarama gemilerinin İstanbul Boğazı çevresinde görevlendirilmesi ve ticaret gemileri için güvenli yollar açacak şekilde tarama yapması düşünülüyor.

Rusya çıkarma yapmak istiyormu?

Ukrayna’nın Odessa açıklarında bekleyen Rus donanma gemilerinin çıkarma yapmasını engellemek maksadıyla yerleştirdiği yüzlerce mayına karşı bölgede bulunan Rus donanması içerisinde mayın avlama gemisi yer almakta. Bu bağlamda Rusya’nın çıkarma yapmak isteyip istemediği konusunda soru işaretleri yarattığı gibi, kopan mayınların seyrini de olanaksız hale sokuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal