NATO'dan Türkiye açıklaması: Gündeme gelen endişelere çözüm bulacağımıza eminim

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım. Bu konuda bir çözüm bulacağımıza eminim. Türkiye önemli bir müttefik" dedi.

24.05.2022-15:23 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-17:59)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dünya ekonomik Forumu'nda bir toplantı düzenledi. Rusya'nın Ukrayna savaşını başlatmasının Avrupa'daki barışı dipten sarstığını dile getiren Stoltelberg, “Bu, sadece Avrupa'nın güvenliği için değil küresel güvenlik için tamamen oyun değiştirici bir durum. NATO'nun, Rusya'nın saldırganlığına karşı iki temel görevi var; Ukrayna'ya destek sağlamak ve savaşın şiddetlenmesini önlemek” açıklamasında bulundu.

NATO ve NATO müttefiklerinin uzun zamandıra Ukrayna'ya destek verdiğini vurgulayan Stoltenberg, Rusya'nın saldırılarını başlattığı günden bugüne, NATO'nun Ukrayna'ya olan desteğini milyonlarca dolarlık silah ve diğer yardımlarla önemli ölçüde arttırdığını dile getirdi.

“Rusya'nın acımasız işgali karşısında sarsıldık ancak şaşırmadık” diyen NATO Genel Sekreteri, açıklamasını şu şekilde devam ettirdi:

“Bu işgal, bugüne kadarki en iyi tahmin edilen askeri saldırılardan biriydi. NATO, istihbarat paylaşımı yaptık ve istihbaratı kamuya açıkladık. Aylardır, Putin'in planları konusunda uyardık. Rusya, Ukrayna'ya bu yıl bir kez daha saldırdığında NATO hazırdı. Birliğin doğusuna ek askeri güç yerleştirdik. Bugün, 100 bin asker herhangi bir saldırganlığa karşı, NATO topraklarının her bir karesini korumak için alarm durumunda.


'Bu konuda çözüm bulacağız'

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin konuşan Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusu tarihi. Bu, Avrupa'nın güvenliğinin şiddet ve tehdit ile yönetilemeyeceğini gözler önüne seriyor. Bütün müttefikler, NATO'nun genişlemesinin büyük başarı olduğu konusunda hemfikir.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Tüm müttefiklerin endişelerini ele almanın bir yolu bulacağımıza eminin.

Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik endişelerine dair sorulan soruya cevap olarak ise şu şekilde konuştu, “Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım. Bu konuda bir çözüm bulacağımıza eminim. Finlandiya ve İsveç, güvenliğimize katkı sağlayacak. Türkiye önemli bir müttefik. Türkiye'nin jeopolitik konumu bütün müttefikler için de önemli.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Hiçbir NATO üyesinin, terör saldırılarında Türkiye'den daha fazla zarar görmediğini ve Türkiye'den daha fazla mülteciye ev sahipliği yapmadığını unutmamalıyız. Bu nedenle oturup çözüm bulmalıyız. Bunu yapacağımızdan eminim” açıklamasında bulundu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal