NATO'dan Rusya'ya Yalanlama: Askeri Personelin Azaldığına Dair Bir İşaret Görmedik

Rusya'nın bazı askeri birliklerinin döndüğü açıklaması üzerine konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Ukrayna sınırlarında Rus askeri personelinin azaldığına dair bir işaret görmedik" sözlerinde bulundu.

15.02.2022-17:27 - (Son Güncelleme: 15.02.2022-17:50) NATO'dan Rusya'ya Yalanlama: Askeri Personelin Azaldığına Dair Bir İşaret Görmedik

Rusya-Ukrayna krizi için peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya öğlen saatlerinde bazı askeri birliklerin tatbikatının bittiğini ifade ederek, birliklerin üslere geri döndüğünü ifade etti. Her daim tatbikat yaptıklarının altını çizen Rusya Savunma Bakanlığı savaş iddialarının Batı'nın manipülasyonu olduğunu söyledi.

Savunma Bakanlığı'nın ardından bir açıklamada Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan geldi. Zaharova, "15 Şubat 2022, Batı'nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek." dedi.

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG: BİZ BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİK

NATO Genel Sekreteri Jess Stoltenberg ise Brüksel'deki bir toplantı öncesi flaş açıklamalarda bulunarak: "Ukrayna sınırlarında Rus askeri personelinin azaldığına dair bir işaret görmedik. Ancak Rusya'nın yaptıklarını izlemeye ve yakından takip etmeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.


Stoltenberg'in açıklamaları, Rusya'nın batı ve güneydeki askeri bölgelerdeki bazı birliklerinin garnizonlara dönmeye başladığını açıklamasının ardından geldi.

MEKTUBA YANIT

Stoltenberg, NATO'nun hala Moskova'nın güvenlik önerilerine yanıtını beklediğini söyleyerek: "Rusya'dan mektubumuza yakında bir yanıt alacağımızı umuyoruz" dedi.

NATO'nun bunu ciddi bir gerilim azaltma olarak sayması için hem birliklerde hem de ağır teçhizatta 'önemli ve kalıcı bir geri çekilme' istediğini söyledi. Stoltenberg aynı zamanda birliklerin hızlıca ileri geri hareket ettirilebileceğini de söyledi.

UKRAYNA'YA BİR SALDIRI İÇİN TÜM UNSURLAR OLUŞTU

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "NATO-Rusya ilişkilerini görüşmeye hazırız ancak temel prensiplerden ödün vermeyeceğiz. Ukrayna için temkinli iyimserlik gerekiyor. Sahada gerilimin azaldığına dair işaretler görmedik hala yeni bir saldırı mümkün" açıklamasında bulundu. Stoltenberg, Rusya'nın olası bir saldırı durumu için tüm unsurların oluştuğuna dikkat çekerek "Ukrayna'ya bir saldırı için tüm unsurlar oluştu." ifadelerini kullandı. 

Ukrayna'ya bir saldırı için tüm unsurların oluştuğunu söyleyen Genel Sekreter açıklamasında: "NATO Rusya ile müzakereye ve kaygılarını dinlemeye hazır. Rusya'nın uçurumun eşiğinden dönmek için hala bir şansı var. Rusya'ya kaydadeğer bir teklif götürdük. Sihalanmaya sınır, askeri faaliyetlerde şeffaflık gibi güven arttırıcı adımlar mümkün. Uzlaşma durumunda askerleri çeksek bile ağır mühimmatı bir anda çekemeyiz. Şimdi Rusya'nın bazı askerilerini geri çekmesi de tam anlamıyla geri çekilme anlamına gelmez aylardır askeri yığınak yapıyorlar. Temel prensiplerimizden taviz veremeyiz. Hiçbir yanlış anlamaya mahal vermeyecek şekilde Doğu'da ve Baltık'ta savunma kapasitemizi güçlendirdik. 2014 yılından beri savunma harcamalarını 270 milyar dolar artırdık." sözlerine yer verdi.


GÜVENLİĞİMİZİ ETKİLEYEN BİR GERÇEK 

Fransa'nın Romanya'daki üssün komutasına sahip olduğuna işaret eden Stoltenberg, "Ukrayna ve Gürcistan savunma bakanları ile perşembe bir araya gelecek ve son durumu değerlendirecek desteğimizi yineleyeceğiz. Ukrayna'ya siyasi ve fiili desteğimiz sürecek." dedi. "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali NATO ile önceki anlaşmasına aykırıydı." ifadelerini kullanan Genel Sekreter Stoltenberg, "Rusya Ukrayna'ya girdiğinde tüm uluslararası hukuku ihlal etti. Şimdi zaman, caydırcılığı artırma eş zamanlı diyaloğu sürdürme zamanı." değerlendirmesini yaptı.

NATO'nun gerçeklere göre pozisyon belirilediğinin altını çizen Stoltenberg: "son yıllarda Rusya ve Çin'in askeri ve siyasi yakınlaşması da güvenliğimizi etkileyen bir gerçek." değerlendirmelerinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal