NATO'dan Dayanışma Mesajı Geldi

NATO Türkiye'nin çok önemli müttefik olduğunu belirtti.

18.02.2021-10:03 - (Son Güncelleme: 18.02.2021-10:03) NATO'dan Dayanışma Mesajı Geldi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Irak’ın kuzeyindeki Gara’ya yapılan operasyon sırasında 13 Türk vatandaşının terör örgütü PKK tarafından şehit edilmesini kınadı.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda üye ülkelerin Türkiye’ye başsağlığını dile getiren Stoltenberg, ''Müttefikler Türk halkıyla dayanışma içindedir'' dedi. Video konferans aracılığı ile yapılan toplantının ilk günü sonunda basına konuşan Stoltenberg, Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğu, bunu görmek için haritaya bakmanın yeterli olacağını söyledi.

OLUMLU YAKLAŞIM VURGUSU

Türkiye’nin terör saldırılarından en fazla mağdur olan NATO müttefiki olduğunu belirten Stoltenberg, ''Bununla birlikte aramızda bazı farklılıklar ve anlaşmazlıklar olduğunu gizlemenin anlamı yok'' diye belirtti. NATO’nun görevinin olumlu yaklaşımlar bulmaya yönelik olduğunu belirten Stoltenberg, “Evet bazı sorunlar var ama NATO, bazı olumlu yaklaşımlar aranması ve bu sorunlardan bazılarının ele alınması için platform sağlıyor'' dedi. 

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ MÜTTEFİK

Stoltenberg, bir soru üzerine, Türkiye'nin Irak ve Suriye ile sınırı olan NATO'nun çok önemli bir müttefiki olduğunu, terör örgütü DEAŞ ile mücadelede altyapısıyla önemli katkılar sağladığını açıkladı. ''Türkiye terör saldırılarından en çok çeken NATO müttefikidir'' söyleyen Stoltenberg, şu anda milyonlarca sığınmacının Türkiye'de geçindiklerini hatırlattı.

NATO müttefikleri arasında anlaşmazlıklar olabileceğini düşünen Stoltenberg, NATO'nun S-400 sistemleri, Doğu Akdeniz gibi konularda farklılıkların konuşulabilmesi ve olumlu yaklaşımların aranabilmesi için bir platform sunduğunu açıkladı. Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasında ayrıştırma usulleri konusunda kurulan mekanizmayı örnek göstererek, NATO'nun Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında göç krizi sırasında vardığı anlaşmanın Ege Denizi'nde uygulanmasına da yardımcı olduğunu söyledi.

SAVUNMA HARCAMALARI

NATO'nun savunma harcamalarına da değinen Stoltenberg, bunun artırılmasını söyledi, Amerika yönetimindeki değişikliğin adil külfet paylaşımı ihtiyacı konusunda bir farklılık yaratmayacağına inandığını söyledi. Stoltenberg, ''NATO'nun Avrupalı müttefiklerine savunmaya daha fazla yatırım yapılması gerektiğini söylüyorum ve bu konuda mutabık kalıyorlar. Bunu ABD'yi memnun etmek için değil, kendi güvenlik çıkarlarımız için yapmalıyız'' dedi. 

BAKAN HULUSİ AKAR'DA NATO TOPLANTISINA KATILDI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, video telekonferans aracılığı ile gerçekleşen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal