NATO Afganistan'a Destek Vermeye Devam Edecek

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO’nun Afganistan’dan çıkmasından sonra da bu ülkeye desteklerine devam edeceğini bildirdi.

01.06.2021-19:25 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-19:35) NATO Afganistan'a Destek Vermeye Devam Edecek

Stoltenberg, video konferans olanağı ile yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan sonra gazetecilere bilgiler vererek ve kendisine gelen soruları cevapladı.

NATO’nun Afganistan’daki varlığını sonlandırmasından sonra ülkeye verilecek desteklerini nasıl sürdüreceği sorusuna yanıt veren Stoltenberg, bunun farklı seçenekler ile yapılacağını açıkladı.

Stoltenberg, NATO’nun sivil varlığının başkent Kabil’de kalmaya karar verdiğini; Afgan güvenlik kuvvetlerine dair danışmanlık ve hacmini artırma hedeflerini devam edeceğini aktardı. Stoltenberg, Afganistan’a fon desteğin sürdüreceklerini bildirerek şöyle devam etti: ''Bugünkü toplantıda müttefiklerin birçoğu açıkça fon sağlama konusunda alınan kararlara taahhütlerinin sürdüğünü ifade etti. Afgan güvenlik güçlerinin desteklenmesine yardım edeceğiz. Özellikle de özel operasyonlar kuvvetlerine ülke dışında nasıl eğitim verilebilir konusunu üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca uluslararası havalimanlarının çalışmaya devam etmesi gibi kritik altyapıların nasıl destekleyebileceğimize bakıyoruz. Bu, NATO ve NATO’nun sivil personeli için önemli ama genel olarak uluslararası toplum bakımından da önem taşıyor.''

Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Afganistan’nın dışında Rusya, Çin ve Belarus, anlaşmasının geleceğe dair sınamalara hazır olmasını sağlamayı hedefleyen NATO 2030 girişimi, harcamalar ve transatlantik ilişkileri gibi meselelerin ele alındığını bildirdi.

BİRLİKTE HARCAMA VURGUSU

Stoltenberg, NATO ülkelerinin harcamalarını artırmasını isteyerek ve harcamaların verimli biçimde artırılmasının NATO’nun gücünü artıracağını söyledi. Bunun aynı zamanda NATO ülkelerinin halklarına ve düşman ihtimallerine güçlü bir mesaj vereceğinin altını çizen Stoltenberg, ''Birlikte harcama yapmak aynı zamanda Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki bağlara yatırım yapmanın bir yoludur.'' şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal