Nafile Orucu Nedir, Ne Zaman Tutulur, Bozmanın Hükmü Nedir, Niyeti Nasıl Yapılır?

Farz oruçlar gibi nafile oruçlar da oldukça sevap getiren oruçlardan birisidir. Peki, nafile orucu hangi aylarda tutulur? Nafile orucunu kimler tutmamalı?

22.02.2022-15:10 - (Son Güncelleme: 22.02.2022-15:57)

Ramazan aylarında insanlar nafile orucunun ne olduğu ve nasıl yapıldığını çok merak ediyor. Niyet etme ve nasıl tutulduğu çok araştırılıyor. Farz ve vacip oruçlar çok bilinse de nafile oruç hakkında vatandaşlar bilgi arıyor.

NAFİLE ORUÇ NEDİR?

Farz ve vacip oruçlar dışında tutulan araçlara denir. Nafile oruçları tutmak büyük sevap kazandırır. Nafile oruç aynı zamanda müstehap, sünnet, tatavvu, mendup olarak da bilinmektedir. Nafile oruçlar, oruç tutmanın yasak olmadığı zamanlarda tutulan oruçlardır. Bazı özel günlerde tutulan oruçlar, diğer günlere göre daha çok sevap kazandırmaktadır. 

Bazı farz tutulan oruçlar dışında kalan oruçlara denir. Sünnettirler. Nafile orucunu dileyen herkes tutabilir. Peygamber döneminde 3 aylarda tutulurdu. 

NAFİLE ORUÇ NE ZAMAN TUTULUR? 

Şevval Orucu: Ramazan ayından sonra Şevval ayı gelir. Şevval ayında 6 gün boyunca oruç tutulması müstehap olarak kabul edilmektedir.

Aşure Orucu: Muharrem ayının onu aşure ismi ile anılır. Hz. Muhammed'in bu günde her sene oruç tuttuğu rivayet edilmektedir.


Bu ayların ilk üç günü oruç tutmak, diğer günlere göre daha değerlidir. Aynı zamanda pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak da nafile oruç olarak nitelendirilir.

Zilhicce orucu, Zilhicce aının ilk dokuz günü tutulan oruçtur. 10. günü Kurban Bayramıdır. Hac ibabetindeki kişiler için Zilhicca orucu mekruh olarak tanımlanır.

Muharrem ayının ilk 10 günü, her ayın 13-14-15. gününde tutulan oruçlar nafile orucu olarak kabul edilir. Recep ayının ilk 3 günü de önemlidir.

NAFİLE ORUCU BOZMANIN HÜKMÜ

Nafile orucu bozanların kaza orucu tutmak hakkında bir hadis vardır. Hadis şöyledir:

“Biz oruçlu iken Hafsa ile bana bir hediye getirildi. Biz de oru­cumuzu bozduk, sonra Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem odaya girdi. Kendisine: “Ya Resûlallâh! Bize bir hediye getirildi, onu canımız çekti ve orucumuzu bozduk”, dedik. O da “Size günah yok (ancak) onun yerine başka bir gün oruç tutu­nuz”.

NAFİLE ORUCU NİYETİ NASIL EDİLİR

Her oruç için niyet edilmesi gerekmektedir. Allah'ın adının anılması uygundur. Nafile orucunu 3 aylarda tuttuğunuz zaman ayın adını niyetinizde kullanmalısınız. Sahurda niyet etmenin sevabı daha çokmuş. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal