Müzikle uğraşmanın efsanevi mucizeleri!

Müziğin ruha iyi geldiği ve birçok derde deva getirdiği ispatlansa da ancak İngiltere'de yapılan çarpıcı bir araştırma gözleri bu çalışmaya yönlendirdi buna göre, müzikle uğraşmanın hafızayı dinç tutarak ileriki yaşlarda beyin sağlığının korunmasına yardımcı olduğu ifade edildi.

29.01.2024-15:56 - (Son Güncelleme: 29.01.2024-15:56)

Yapılan bu çalışmanın ışığında; enstrüman çalma, şarkı söyleme, nota okuma, müzik dinleme ve müzik yeteneğinin insan beyni üzerindeki etkileri 40-68 yaş Bin 100'den fazla kişi üzerinde incelendi. "International Journal of Geriatric Psychiatry" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Exeter Üniversitesinden bilim insanları, müzikle uğraşan ve uğraşmayan kişilerin beyinlerinin nasıl yaşlandığını araştırma konusu yaptı.

Müziğin sağlığa faydaları

Müziğin eşsiz faydaları!

Hayatlarının bir bölümünde ya da halen müzikle uğraşmış ve müzikle hiç ilgilenmemiş kişilerin bilişsel verilerini karşılaştırdı. Çalışmanın sonucuna göre, piyano ya da org çalan kişilerin müzikle uğraşmanın yararını daha fazla gördüğü ancak yalnızca müzik dinlemenin bilişsel sağlığa aynı şekilde etki etmediğini gösterdi. Araştıranın en dikkat çeken noktası müzikle uğraşmanın hafızayı dinç tutarak ilerleyen yaşlarda beyin sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu, düzenli nota okuyan insanların sayısal hafızalarının daha iyi olduğunu ortaya koydu. Ayrıca İngiltere'de bulunan "Dementia UK" isimli kuruluş da çalışmanın sonuçlarının demans hastalarında olumlu etkilerinin olduğunu ve bu hastaların iletişim yolu olarak müziği kullandıklarını belirtti.

Müziğin sağlığa faydaları

Katılımcıların beyin fonksiyonu incelendi!

AA’dan edinilen bilgiye göre çalışmanın başyazarı Prof. Anne Corbett, bu araştırma için çok hassas testler uyguladıklarını ve özel bir çalışma yürüttüklerini belirterek, katılımcıların çeşitli beyin fonksiyonlarının incelendiğini ve müziğin de buna etkisinin araştırıldığını söyledi. Özellikle enstrüman çalmanın beyinde büyük faydasının olduğunu belirten Corbett, "Araştırma, insanların demans riskinin aktif olarak nasıl azaltılabileceğini ve müziğin de bunun azaltılmasında rol oynadığını gösteriyor’’ dedi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal