Mutlu Olmak İçin Ne Yapılır, Mutlu Olmak İçin Hangi Dualar Okunmalı?

Mutlu olmak hem psikolojik olarak hem de fizyolojik olarak insan sağlığı için oldukça önemli. Peki, Mutlu olmak için ne yapılır? Mutlu olmak için neler yapmalıyız? Mutlu olmak için hangi dualar okunmalı?

20.04.2021-14:11 - (Son Güncelleme: 22.06.2021-16:52)

Mutluluğun tanımı yapılırken para ya da şöhret aklınıza geliyorsa bu şekilde düşünen bir tek siz değilsiniz. Çoğunluk mutluluğu para, şöhret gibi kavramlarda arıyor. Para veya şöhrete kavuşmak isteyen 21. yüzyıl insanı da genellikle bunları elde etmek için işe gidiyor, çalışıyor ve vakit öldürüyor. Peki, Mutsuz bir insan nasıl mutlu edilir? Evde nasıl mutlu olunur?

MUTLU OLMAK İÇİN NE YAPILIR?

Sosyal bağlantılar mutluluğu belirleyen en önemli etkenlerden sadece birisidir. Dahası, yalnızlık insanda ciddi sağlık sorunlarına da sebep olabiliyor. İyi ilişkiler ise beyin ve kalp sağlığını korur. İyi ilişkileri olmayan insanların ölüm oranları, iyi ilişkileri olanlara kıyasla çok daha yüksektir. 

Toplumdan kendisini izole etmiş insanlar, sosyal çevreden ve sevgiden uzak olanlar daha mutsuz olurlar ve fiziksel, beyinsel fonksiyonları olumsuz yönde ilerler. Kısacası yalnızlık bir zehir gibi etki eder ve yaşam süresini kısaltır hatta ve hatta kişiyi öldürür.

Mutluluğa etki eden bir diğer faktör ise bu söz konusu ilişkilerin kalitesidir. Bu ilişkilerin sıcaklığı ve derinliği mutluluğa hatırı sayılır bir etki yaparak beyni ve vücudu korur. İyi ilişkiler kuran insanların ortalama yaşam uzunluğu, yalnız insanlara ve iyi ilişkiler kuramayanlara göre çok daha uzundur.

KENDİMİ NASIL MUTLU EDEBİLİRİM?

Mutlu Anıya Tutunun: Günlük hayatınızı daha da kolaylaştırması için odaklarınızın ve dikkatinizin genişlemesi, mutlu anıya tutunmanız ile mümkündür. Her düşük mod halinizde, bu mutlu olduğunuz anıyı zihninizden geçirin. Daha canlı hale getirin. Öyle ki kendinize dokunmasına izin verin. Mesela, çok sevdiğiniz bir sanatçının ilk kez konserine gittiğiniz anınız sizin mutlu anınız ise kötü hissettiğiniz zaman gözlerinizi kapatın ve kulaklarınızda çalan o çok sevdiğiniz şarkıyı duyun, serinliği, havayı tarif edin kendinize. Böylece parasympathetic nervous sisteminiz harekete geçer ve böylelikle kendinizi rahatlatmış olursunuz.

POZİTİF VE NEŞELİ OLMAK

Düşüncelerinizin şekli hayatınızın nasıl olacağını belirliyor, negatif düşünceler ise üretkenliğinizi, hayat kalitenizi, çevre ile ilişkilerinizi olumsuz yönde etkiliyor. Bu gibi nedenlerden ötürü daha sağlıklı ve verimli bir hayat için düşüncelerinize pozitif bir bakış getirmelisiniz. Peki, bunun için ne yapabilirim derseniz şu şekilde bir cevap verilebilir:

Spor yapın.

Pozitif ortamda yaşayın.

Yavaş gidin.

Nefes alın.

Odaklanın.

Korkularınızın esiri olmayın.

Başkalarının hayatına değer ve pozitiflik katın.

Yardım edin.

Gülümseyin.

Düzenli beslenin ve düzenli uyuyun.

MUTLU OLMAK İÇİN HANGİ DUA OKUNMALI?

Müslümanlar sıkıntılı oldukları haller içerisinde olduklarında ellerini semaya açar ve Allah'a bu sıkıntılarının giderilmesi ve sıkıntılı hallerinin çözümü için yalvarır. Bazı vatandaşlar sıkıntı anında okumak istedikleri duaları araştırır. Ruh halini rahatlatma maksatlı dua ve ibadet halinde bulunmak isteyenler öncelikle namaz kılarak başlayabilirler. Ardından da aşağıda belirtilen duadan yararlanabilirler.

SIKINTI DUASI

Sıkıntı anında okunması gereken bazı dualar mevcuttur. Sizler için derlediğimiz bilgiler;

'Sıkıntılı iken 'Hasbünallah ve ni'mel-vekîl' deyiniz!'

Hz. Said (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki; 'Balığın karnında iken, Zü'n-Nûn'un (Yûnus aleyhisselâmın) yaptığı duâ şu idi:

Lâilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine'z-zâlimîn.

Allâh'ım! Senden başka ilâh yoktur, Seni her çeşit kusurdan tenzîh ederim. Ben nefsime zulüm edenlerdenim." Bununla duâ edip de icâbet görmeyen yoktur.

Sıkıntı için şu duayı okuyun: La ilahe illallahülazim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-ilazim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdi Rabbül Arşil-kerim.) [Müslim]

'Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.'

Bir sıkıntıya düşünce, 'Bismillâhirahmanirrahim velâ havle velâ kuvvete illa billâhil aliyyil azim' diyeni Allahü teâlâ, sıkıntı ve belalardan muhafaza eder. [Deylemi, İbni Sünni]

Hz. İbn-i Abbas (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v.) üzüntü sırasında şu duâyı okurdu:

Lâilâhe illâllâhü'l-azîmü'l-halîmü, Lâilâhe illallâhu rabbü'l arşi'l-azîm. Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm.

'Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır.'

MUTLULUK DUASI

Mutluluk duası esmalardan ve ayetlerden oluşmaktadır. Buna ek olarak dua içerisinde Allah rızasının talep edildiği ifadeler de bulunmaktadır.

Mutluluk duasının sözleri şu bölümlerden oluşmaktadır:

Besmele-i Şerif

7 adet Esma

Allah’ın rızasının talep edildiği bölüm

İnşirah suresi

Tevbe suresinin 129. Ayeti

Buna göre mutluluk duasının sözleri tam olarak şu şekildedir:

Bismillahirrahmanirrahim

Ya Rahman

Ya Rahim

Ya Selam

Ya Vehhab

Ya Mucib

Ya Vedud

Ya Cami

'İlahe ente maksudi ve rızake matlubi'

'Elem neşrah leke sadrek

Ve vada’na ‘anke vizreke

Elleziy enkada zahreke

Ve refa’na leke zikreke

Feinne me’al’usri yüsren

İnne me’al’usri yüsren

Feiza ferağte fensab

Ve ila rabbike ferğab'

'Hasbiyallahu lailahe ,illa hüvel aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil aziym.'

(amin)

Duanın sözlerini ezbere bir şekilde okumakta güçlük çekenler duayı yazılı bir metin üzerinden de okuyabilir.  Bununla birlikte dua sözlerinin ayetlere dayanmış olduğu göz önünde bulundurulmalı ve duanın yazılı olduğu metin özenli bir şekilde muhafaza edilmelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal