Müstehaklık belgesi nedir, ne işe yarar? Müstehaklık belgesi nereden, nasıl alınır?

Karşımıza çıkan ancak ne olduğunu bilmediğimiz müstehaklık kelimesinin ne demek olduğu araştırılmaktadır. Bazen karşımıza çıkan ancak ne olduğunu tam olarak bilmediğimiz bu kelime hak sahibi anlamına gelmektedir. Bu durumda müstehaklık belgesinin ne işe yaradığı merak ediliyor. İşte müstehaklık belgesi hakkında merak edilenler…

19.05.2022-18:15 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-18:15) Müstehaklık belgesi nedir, ne işe yarar? Müstehaklık belgesi nereden, nasıl alınır?

Müstehaklık Belgesi, çalışanları ilgilendiren bir belge olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili olan bu belgenin tam olarak ne için kullanıldığı neyi ifade ettiği birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Karşımıza çıkan bu belgenin ne anlama geldiği de araştırılıyor. İşte müstehaklık belgesi hakkında merak edilenler…

Müstehaklık belgesi nedir?

Müstehaklık belgesi, sigortadan hangi düzeyde yararlanılacağını ifade eden ve çalışana verilen bir belgedir. Bu belge kişinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumunu ifade etmek için sık sık başvurulan bir belgedir.

Bu belge ile çalışan kişinin eşi ve çocukları sağlık güvencesi altına alınmaktadır. Çalışan kişiye verilen bu belge ile sosyal güvenlik kurumlarından birine bağlı olduğunu da ifade edilir. Ayrıca bu belgeyi almak isteyen kişiler herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan alabilir.

Müstehaklık Belgesi

Müstehaklık belgesi ne işe yarar?

Müstehaklık belgesi ile kurumların yaptığı iş ve işlemler gösterilir. Bu belge ile hangi kapsamda sigortadan yararlandığınız ve hangi sigorta kolunda bulunduğunuz gösterilir. Aktif sigortanızın olup olmadığını görmek içinde bu belgeye ihtiyaç duyulur. Sigorta kapsamında alacağınız hizmetlerde bu belge ile belirlenmektedir. Bu belge çoğunlukla staj için de okul ya da eğitim merkezleri tarafından istenir.

Müstehaklık belgesi e devletten nasıl alınır?

Vatandaşların müstehaklık belgesi almak durumunda kaldığında ilk alabilecekleri yer sosyal güvenlik kurumudur. Ancak belgeyi E- devlet üzerinden de alabilirsiniz Bununla birlikte sosyal güvenlik kurumuna bağlı olan çeşitli kuruluşlardan da müstahaklık belgesini alabilirsiniz. Bu belge ile SSK, Bağkur ya da emekli sandığı birimlerinden hangisine bağlı olduğunuz belirlenir. E Devlet üzerinden müstehaklık belgesi almak için şifreniz ile giriş yaptıktan sonra müstahaklık belgesi yazmanız yeterlidir.

Müstehaklık Belgesi Nedir

Müstehaklık belgesi kimlere verilir?

Müstehaklık belgesi 4a, 4b ve 4c üzerinden de prim ödemesi düzenli yapılan kişilere verilir. Verilen müstehaklık belgesi ile sağlık sigortasından yararlanıp yararlanamayacağını tespit edilir. SGK tarafından çalışanlara verilen bu belge bazı kurumlar tarafından istenmektedir. Yani kısaca bu belgeyi alabilecek olan kişiler çalışanlardır. Ancak bu kişilerin belirlenen iş kolları üzerinden prim ödemesi yapılıyor olmalıdır. Eğer kişi için bir ödeme yapılmıyorsa bu kişi müstehak değildir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal